Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av en översyn av vårt framtida statsskick.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av öppen redovisning av anslaget till hovstaten.
Sverige är ett av få länder som fortfarande har ett arvkungadöme, vilket innebär att statschefen inte väljs utan föds till sin position. Detta system är i grunden oförenligt med principen om alla människors lika värde. Det är inte rätt att en viss position i samhället är vigd åt enbart en ätt. Under förra riksdagsåret avskaffades adelns sista exklusiva rättigheter. Nu bör vi även se över monarkins roll i det svenska moderna samhället.
Ett annat problem som bör ses över snarast är öppenheten kring hovstaten. Sverige har en offentlighetsprincip som ger alla möjlighet att till exempel se hur olika offentliga institutioner utför sina åtaganden och använder skattebetalarnas pengar.
Hovstaten får årligen drygt 80 miljoner kronor av skattebetalarna. Ungefär hälften av dessa medel går till driften av kungliga slott och redovisas därmed öppet. Hur resten av pengarna används är hemligt.
Detta är i grunden fel. Allt bör redovisas och granskas. Som ett första steg mot avskaffandet av arvkungadömet borde därför offentlighetsprincipen även gälla kungahuset, på samma sätt som den gäller andra offentliga institutioner.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Johan Löfstrand (s) |
Fredrik Olovsson (s) |