Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad i motionen anförs om ändrad organisation när det gäller hanteringen av EU-frågor.
Hur riksdagen organiserar arbetet med EU-frågorna har stor betydelse för möjligheterna att påverka Sveriges ställningstagande i olika EU-frågor. Nuvarande ordning permanentar en situation där riksdagen i efterhand skall ta ställning till olika EU-initiativ. Det är ett välkänt faktum att det är svårt att ”peta in jästen när brödet redan är bakat”. Tyvärr är det den situation som riksdagen befinner sig i. Orsakerna är naturligtvis flera, men en avgörande orsak är det sätt varpå riksdagen organiserat sitt arbete med EU-frågor. Genom att i praktiken låsa in EU-frågorna via systemet med EU-nämnden har riksdagen dels lyckats med konststycket att fördröja hanteringen eftersom arbetet i mycket handlar om att reagera i stället för att agera, dels begränsat hanteringen av EU-frågorna till en nämnd och en grupp i riksdagen.
Det är dags att riksdagen tar för sig mer i hanteringen av frågor som rör Sveriges relationer med Europeiska unionen. Det kan bara ske om man flyttar fram sina positioner och engagerar hela riksdagen i detta arbete.
Vi föreslår därför att systemet med en EU-nämnd avskaffas och att EU-frågorna ges en mer central placering i riksdagens arbete genom att respektive fackutskott i fortsättningen hanterar dem.
Stockholm den 5 oktober 2003 |
|
Tomas Högström (m) |
Gunnar Axén (m) |