Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa skilda valdagar för riksdagsval och region-, landstings- och kommunalval.
Sverige har gemensam valdag för riksdag och kommuner sedan 1970.
Förändringarna för landstingen och primärkommunerna har sedan dess varit mycket stora. Ansvaret har successivt ökat, åtagandet har blivit alltmer omfattande. Kommunerna har blivit välfärdens utförare och garanter. Under 1990-talet och in på det nya millenniet har dock de ekonomiska förutsättningarna för kommunerna och landstingen att vara välfärdens upprätthållare och verkstad blivit alltmer begränsade.
Trots sin betydelse för människors levnadsvillkor har kommunalvalen i både kommun och landsting tenderat att komma i skymundan för riksdagsvalen och rikspolitikernas exponering i TV, radio och tidningar.
Ett sätt att få större tyngd i och större uppmärksamhet på medborgarnas vardagsnära frågor är att införa skilda valdagar, en dag för region-, landstings- och kommunval och en dag för riksdagsval.
Exemplet Orsa kommun, som den 16 mars gjorde om sitt kommunval, visar att åtminstone större uppmärksamhet kan påräknas vid skilda valdagar.
Skilda valdagar skulle stimulera medborgarna att ta större del i den lokala demokratiska processen. Vi är övertygade om att en särskild valdag för kommunerna även skulle medverka till att det kommunala självstyret stärks genom att de många begränsningarna i självstyret skulle tydliggöras.
Det finns en berättigad oro för att klyftan mellan valda och väljare ökar. Ett sätt att motverka den klyftan är att ge de lokala och regionala valen en egen dag.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Ulrik Lindgren (kd) |
Kenneth Johansson (c) |