Motion till riksdagen
2003/04:K339
av Karin Pilsäter (fp) och Lena Ek (c)

6 juni


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inte göra den 6 juni till helgdag.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att högtidlighålla införandet av den allmänna rösträtten den 24 maj.

Motivering

Den 6 juni år 1523 blev Gustav Vasa kung i Sverige. Riksbyggaren, bokbålsarrangören, tyrannen och klosterbrännaren Vasa skapade nationen Sverige. Följaktligen firas Svenska flaggans dag den 6 juni. Den 6 juni 1809 fick Sverige förvisso också regeringsformen, men detta är inte grunden för att man på senare år allt ivrigare diskuterat att göra 6 juni till såväl nationaldag som helgdag.

Vi jämför med norrmännens nationella glädjeyra den 17 maj. Skillnaden är ju dock den att norrmännen har anledning att fira den 17 maj. Det är datumet då våra västliga grannar blev fria, från både danskar och oss svenskar. 4 juli för USA och 14 juli för Frankrike är andra exempel på att nationaldagen firas till minne av att ofrihetens och förtryckets ok har kastats.

Någon sådan befrielsehistoria har ej Sverige. Tvärtom. Just därför är det meningen att vi den 6 juni ska sjunga ”du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden” – snarare en hyllning till den tid då Sverige var en imperialistisk krigsnation. Detta är dock inget som särskilt bör hyllas. I stället borde vi lyfta fram och hylla de skiften i historien som inneburit folklig frihet, demokratiutveckling och folkstyre.

Exempelvis är den 24 maj en betydligt värdigare dag att fira. Det datumet 1919 röstade liberaler och socialdemokrater, till högerns förtret, igenom den lag som gav alla – män som kvinnor – fattiga som rika – allmän och lika rösträtt. Vad är mer lämpligt att fira i Sverige än den dag då demokratin blev lagfäst?

Samtidigt anser vi att ytterligare allmänna helgdagar inte ska införas. Det finns redan alltför många sådana. I ett modernt och dynamiskt arbetsliv och ett mångkulturellt – i vid bemärkelse – samhälle kommer de allmänna helgdagarna att fortsätta spela en allt mindre gemensam roll. Vårt sammanlagda arbetsdeltagande behöver dock öka. En helgdag kostar samhällsekonomin åtminstone 0,1 % på BNP. Vi föreslår därför att den av riksdagen begärda utredningen om att göra 6 juni till helgdag avbeställs. I stället vill vi slå ett slag för att den 24 maj – gärna närmaste söndag – firas för att årligen högtidlighålla införandet av den allmänna rösträtten och för att ta vara på tillfället att åtminstone en gång per år hylla de demokratiska värdena.

Stockholm den 5 oktober 2003

Karin Pilsäter (fp)

Lena Ek (c)