Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ett förenklat rättsinformationssystem som möjliggör att det går att se vad som gäller inom ett område, vare sig bestämmelserna finns i lag, förordning, myndighetsskrift eller i kommunal författning.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att fastställa vilka kvalitetskrav som skall vara uppfyllda.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att tydliggöra ansvarsförhållandena inom bemyndigandekedjorna.
Rättsinformationssystemet är idag inte uppbyggt så att det går att se vad som gäller inom ett område, vare sig bestämmelserna finns i lag, förordning, myndighetsföreskrift eller i kommunal författning. Det saknas beslut om hur systemet ska drivas vidare eller vilka kvalitetskrav som ska vara uppfyllda. Ansvarsförhållandena är också oklara. Det går inte utan ingående kunskaper följa bemyndigandekedjorna – att se hur riksdagens bemyndiganden att meddela fortsatt lagstiftning utnyttjas av regeringen och myndigheterna.
I revisorernas granskning 2002/03:RR20, Ordning på rätten, visar förstudien att mycket utredningsarbete lagts ner på frågor som behandlats i revisorernas tidigare granskningar på området. Samtidigt framgår det att grundläggande förhållanden inte förbättrats nämnvärt.
Under 1990-talet genomförde revisorerna två granskningar om lagstiftning; Riksdagen och normgivningsprocessen, (förs. 1991/92:RR19) och Sveriges införlivande av EG-rätten, (förs. 1997/98:RR11). I förstudien görs en uppföljning av utvecklingen inom de båda områdena. Den fortsatta granskningen inriktas på utvecklingen av lagstiftningen inom några valda områden. Granskningen koncentreras till hur återrapporteringen till riksdagen om den fortsatta normgivningen fungerar och möjligheterna att genom rätts- och samhällsinformation följa vad som gäller inom de valda rättsområdena. Även EG-rättens inverkan på den svenska lagstiftningen ska undersökas.
Vid motionens behandling under riksdagsåret 2002/03 skrev utskottet i sitt svar att ”enligt utskottets mening bör Statskontorets pågående planering och utveckling av rättsinformationssystemet avvaktas”.
Enligt uppgift i Riksdagens revisorers förslag Ordning på rätten (2002/03:RR20) framgår att det är planerat en ny riksdagsskrivelse om rättsinformationssystemet. I denna uppgift uppger Justitiedepartementet att en sådan skrivelse kommer att överlämnas till riksdagen år 2003. Den 16 september avgav Statsrådsberedningen en propositionsförteckning som även upptar regeringens skrivelser till riksdagen. Någon skrivelse om rättsinformationssystemet finns inte upptagen där.
Jag anser att det är mycket angeläget att ett förslag läggs fram om ett nytt och förenklat rättsinformationssystem som gör det möjligt att överskåda ett visst område med regleringar av olika dignitet, vare sig bestämmelserna finns i lagar, förordningar, myndighetsföreskrifter eller kommunala författningar.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Ragnwi Marcelind (kd) |