Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att en utvärdering och översyn av personvalsinslaget i det svenska valsystemet snarast genomförs.
Under allmänna motionstiden år 2002 lämnade undertecknade motionärer in en motion om översyn av personvalsinslaget. Denna och andra motioner i samma ämne har ännu inte behandlats av riksdagen, varför vi finner det både möjligt och lämpligt att i en ny motion i samma ärende peka på nya omständigheter som vi menar stärker våra argument för en kritisk utvärdering av personvalsinstrumentet.
En av de kritikpunkter som vi lyfte fram i den tidigare motionen handlade om att personvalet bidrar till en utveckling där ytlighet och personliga företräden, utan eller med svag anknytning till sakpolitisk kompetens, vinner terräng på idépolitikens och folkrörelsearbetets bekostnad.
Man skulle också kunna uttrycka det så att personfixeringen i politiken blir allt tydligare, detta i ett samspel mellan å ena sidan personvalsinslaget och å andra sidan medierna, som i allt högre grad styrs av kommersiella intressen.
Denna medialisering av politiken och dess mörka sidor har diskuterats bland annat i efterdyningarna till mordet på utrikesminister Anna Lindh utan att för den skull några slutsatser om sambandet mellan det enskilda brottet och fenomenet medialisering kan dras. Flera debattörer har emellertid pekat just på detta, dvs. hur personfixeringen och den allt hårdare exponeringen och, faktiskt, exploateringen av enskilda makthavare i medierna och offentligheten över huvud taget skapar en falsk och kanske farlig bild av närhet mellan medborgare och politiker. Till det långsiktigt riktigt allvarliga hör att personfixeringen skymmer sakfrågorna och idéerna.
Den förändring av politikens villkor till de sämre som vi pekat på kan förstås inte enbart eller kanske ens i huvudsak skyllas på personvalsinslaget. Men det går inte att bortse ifrån dess bidrag till utvecklingen.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Bo Bernhardsson (s) |
Marie Granlund (s) |