Motion till riksdagen
2003/04:K314
av Anita Sidén och Cecilia Magnusson (m)

Teckenspråkets ställning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om teckenspråkets ställning.

Motivering

Teckenspråket är de dövas modersmål medan svenskan är deras andraspråk. I Sverige finns det cirka 10 000 barndomsdöva och även många gravt hörselskadade. Sveriges Dövas Riksförbund räknar med att cirka 30 000 i vårt land anlitar teckentolk.

Tolkbristen är dessutom stor och i SVT sänds bara 85 minuter teckenspråk varje vecka. Det är angeläget att de dövas och hörselskadades rättigheter när det gäller teckenspråket och teckenspråksinformationen säkerställs.

Under senare år har det gjorts en del framsteg, bland annat inom arbetet för Europarådets verksamhet. Frågorna har tagits upp och vikten av teckenspråkets starka ställning uttalats. I vårt grannland Finland har man formulerat teckenspråkets ställning i en grundlag från år 1995 och en språkvårdslag från år 1996.

I Sverige finns ett stort behov av att uppgradera språkets ställning. Därför behandlade riksdagen den 22 februari 2001 ett betänkande från konstitutionsutskottet (KU14). Beslutet, som samtliga partier ställde sig bakom, innebär att man ska utreda teckenspråkets ställning i Sverige och komma med förslag till förbättringar.

Sedan dess har inte mycket hänt. Snart har tre år gått sedan beslutet togs i riksdagen men regeringen har inte ens utarbetat direktiv till utredningen.

Vi föreslår att riksdagen till regeringen uttalar att snarast tillsätta utredningen om teckenspråkets ställning i Sverige.

Stockholm den 3 oktober 2003

Anita Sidén (m)

Cecilia Magnusson (m)