Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om stärkt integritetsskydd för boende i kommunala bostadsföretag.
Oavsett om människor bor i allmännyttan eller hos privata fastighetsägare bör de ha ett lika starkt skydd för sin integritet. Idag har allmännyttans hyresgäster ett svagare skydd och likhet inför lagen gäller inte på detta område.
Uppgifter i handlingar hos de allmännyttiga företagen om hyresgäster och bostadssökande är normalt offentliga. Uppgifterna kan visserligen skyddas av en bestämmelse i sekretesslagen, men sekretessen är inte tillräckligt stark för att fullvärdigt kunna värna hyresgästernas personliga förhållanden. Enligt sekretesslagen ska de kommunala bostadsföretagen lämna ut allt som inte är till skada för hyresgästen, och som det räknas sjukintyg och betalningsanmärkningar. Däremot är det fullt möjligt att få ut uppgifter om hyra, storlek på lägenhet, tillval med mera.
Den senaste tiden har det förekommit några händelser där detta har prövats i praktiken. I bostadsföretaget Poseidon i Göteborg har en journalist begärt ut namn, adress och personnummer. Efter ett utslag i kammarrätten i Göteborg har bostadsföretaget tvingats lämna ut dessa uppgifter. Från Uppsalahem har det begärts ut handlingar om hyresgästerna för forskningsändamål. Även där har kammarrätten funnit att Uppsalahem måste lämna ut uppgifter. I Nässjö har en lista på boende som har lämnat en skrivelse om en störande hyresgäst fått sina namn utlämnade efter en dom i kammarrätten i Jönköping. Detta omöjliggör ett förtroendefullt samarbete mellan hyresgäster och hyresvärd om den som har ansetts störande är hotfull.
I sekretesslagen är det 7 kap. 25 § 2 stycket som reglerar skyddet för hyresgäster och bostadssökande hos kommunala bostadsföretag. Hyresgästerna har det svagaste skyddet i sekretesslagen. Detta borde höjas till att uppgifter i handlingar endast ska lämnas ut om det kan antas att den enskilde inte lider men om uppgiften röjs.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Siw Wittgren-Ahl (s) |
Hans Unander (s) |