Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att anta Du gamla du fria som Sveriges officiella nationalsång.
Jag har blivit kontaktad av en kulturpersonlighet som är upprörd och orolig över att Sverige inte har någon officiell nationalsång. Han menar att om utländska gäster frågar vad vi har för nationalsång här i landet så är det korrekta svaret att vi inte har någon sådan. Man kan möjligen svara att vi av gammal hävd har ”Du gamla, du fria” som vår nationalsång. Problemet med att vi inte fastställt någon nationalsång är att andra intressenter kan använda ”Du gamla, du fria” på ett sätt som skulle kunna uppröra många människor. Det finns helt enkelt inget skydd för ”Du gamla, du fria” som nationalsång. Jag undrar om det finns något annat land som inte har antagit någon nationalsång?
Den här kulturpersonligheten har lämnat följande uppgifter. Rickard Dybeck (1811–1877) skrev dikten till en folkmelodi från Västmanland, som upptecknades av Rosa Vretman och lät framföra den offentligt vid en ”aftonunderhållning” i Stockholm 18 november 1844 med texten ”Du gamla, du friska...”
Sången trycktes 1845 av J.N. Ahlström och P.C. Boman i ”Valda svenska folksånger”, vilket föranledde Dybeck att påpeka, att ”de högst medelmåttiga orden” var en tillfällighetsprodukt och inte avsedd att utgivas i tryck. Han ändrades sig sedan och gav själv ut sången i ”Svenska visor” 1847–1848.
Under titeln ”Sång till Norden” framfördes melodin ofta som slutnummer vid Dybecks konserter. Dybeck ändrade ”friska” till fria omkring 1858. Sin karaktär av patriotisk hymn (d.v.s. nationalsång) fick sången kring sekelskiftet (möjligen från 1890-talet), men sången har aldrig antagits som Sveriges nationalsång. Den rytmisering och harmonisering som i dag används i de flesta officiella sammanhang rekommenderades av Kungl. Musikaliska Akademin år 1942.Varianter på melodin finns förutom i Sverige även i Finland och Tyskland.Riksdagen har som vi alla känner till beslutat om att den 6 juni skall vara vår nationaldag. Denna dag skall också enligt förslag bli helgdag
Kvar står det faktum att vi ändå inte har någon officiell nationalsång. Enligt uppgift behandlades den här frågan senast i konstitutionsutskottet 1987/88. De hänvisade då till ett ställningstagande som utskottet gjorde redan 1960 mot bakgrund av att två motioner begärde en utredning och förslag till en ny sång som officiellt kunde antas som nationalsång. Utskottet skrev följande:
Den utveckling som lett till att ”Du gamla, du fria” numera allmänt betraktas som Sveriges nationalsång har ägt rum utan påverkan av några av statsmakterna fattade beslut. Såvitt utskottet kunnat bedöma bör det för dem som anser angeläget att vi äger en sång med karaktär av nationalsång framstå såsom väsentligt, att denna sång kunnat få så fast förankring hos mycket stora grupper av vårt folk att dess egenskap av nationalsång i praktiken icke ifrågasättes. Enligt utskottets mening bör en nationalsång tillkomma på detta sätt och utskottet anser det icke motiverat med något officiellt fastställande av nationalsång för Sverige.
Jag håller med om att en nationalsång skall ha en så fast förankring av vårt folk att den inte ifrågasätts. Men tyvärr är det inte säkert att alla kommer att respektera detta. Eftersom den inte är officiellt fastställd som Sveriges nationalsång är det fritt fram för olika grupper att i princip göra vad de vill med ”Du gamla, du fria”. Risken för missbruk i framtiden finns tyvärr. Om vi verkligen slår vakt om ”Du gamla, du fria” så skall den givetvis också antas som vår officiella nationalsång. Att inte göra detta tycker jag visar på flathet och inget annat. Jag tror att svenska folket uppskattar ”Du gamla, du fria” så mycket att de vill ha den antagen som vår nationalsång. Inte vill vi svenskar att detta musikstycke som av gammal hävd har gått till våra hjärtan skall sakna skydd som vår nationalsång?
Mitt förslag är att ”Du gamla, du fria” antas som Sveriges nationalsång.
Stockholm den 1 oktober 2003 |
|
Stefan Hagfeldt (m) |