Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att införa utjämningsmandat i valet till kommunfullmäktige.
De flesta av Sveriges större kommuner fördelar mandat efter valresultat i olika valkretsar som man valt att indela kommunen i. Då kommunerna inte tillåts använda sig av utjämningsmandat mellan dessa valkretsar kan detta medföra att ett enskilt parti inte får samma andel mandat i kommunfullmäktige som man erhållit röster i hela kommunvalet. Sådana utjämningsmandat existerar både i landstings- och riksdagsval. Det skulle kräva en lagändring för att ge möjlighet åt kommunerna att också använda sig av utjämningsmandat.
Låt oss ta ett exempel. I årets val röstade en majoritet av väljarna i Uppsala kommun för borgerliga partier. Trots detta har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vunnit en majoritet i fullmäktige efter det att mandatfördelningen genomfördes. De borgerliga partierna fick ca 200 röster fler än Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans. Trots detta erhöll denna minoritet tre mandat mer! Samma situation uppstod även efter kommunvalet 1998 i Uppsala kommun. Detta är ur demokratisk synvinkel oacceptabelt och ter sig mycket underligt för väljarna.
Som vi ser det bör man tillåta kommunerna att införa utjämningsmandat. En alternativ lösning är att tillåta kommunerna att bara ha en valkrets. I landstingsvalet finns det en spärr på 3 procent. Det kan vara motiverat att införa samma spärr i kommunfullmäktigevalet.
Regeringen måste nu agera snabbt så att ett nytt system kan användas i nästa val.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Per Bill (m) |