Motion till riksdagen
2003/04:K258
av Eva Flyborg (fp)

Blankröster


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att räkna även blankröster och inte räkna dem som ogiltiga.

  2. Riksdagen begär att regeringen låter göra en översyn av ogiltigförklarandet av blankröster, i syfte att skapa incitament för vitalisering av den demokratiska makten i samhället.

Motivering

All offentlig makt utgår från folket, står det i inledningen till våra grundlagar. Vi förtroendevalda är satta av svenska folket att besluta i deras ställe. Det är ett stort förtroende och det finaste uppdrag en svensk kan få att representera Sveriges folk i Sveriges riksdag.

Det förtroendet är allt mer naggat i kanten och allt färre röstar i allmänna val. Därmed är hela den representativa demokratin i fara. Utan förtroende har vi inga förtroendevalda, bara politiker som sköter sina uppdrag mer eller mindre väl. Detta är en mycket farlig utveckling som måste hejdas. Förtroendet mellan väljare och valda måste återupprättas. Många är de människor som inte i dagsläget vill lägga sin röst på någon person eller parti och deras vilja kommer i dagsläget inte till tals.

Enligt vallagen (1997:157) 18 kap 10 § är en valsedel ogiltig om den saknar partibeteckning. Däremot så föreskriver folkomröstningslagen (SFS 1979:369) att det skall finnas röstsedlar för varje förslag som är föremål för folkomröstning. Detta skedde också vid den senaste folkomröstningen om anslutningen till euron i september i år. I folkomröstningen fick de blanka rösterna 2,1 %.

När däremot över 100 000 blankröster i våra val till riksdag, region och kommunfullmäktige klumpas ihop med sönderrivna och andra ogiltiga röster så bagatelliserar man de åsikter som förs fram som blankröster. En blankröst måste räknas som vilken annan röst som helst och inte som idag ses som en bortkastad röst.

Även de som inte vill lägga sin röst på någon kandidat eller parti måste kunna få sin vilja respekterad. I dag viftas deras uttryck för misstroende bort och läggs i en hög med ogiltiga röster. Är det rätt att ens ovilja att rösta på partier och personer skall leda till att rösten klassificeras som ogiltig?

Möjligheten att kunna blankrösta, när man som väljare inte känner att det finns något parti eller någon kandidat som man kan identifiera sig med, måste finnas. Det borde vara en självklarhet i en demokrati.

Att väljarnas val att rösta blankt respekteras i det att deras röster räknas som vilka andra röster som helst och inte kasseras kan bidra till en vitalisering av den demokratiska makten. Kan vi klara det i folkomröstningar så måste det gå att administreras i ett vanligt val till riksdag, region och kommunfullmäktige.

Stockholm den 30 september 2003

Eva Flyborg (fp)