Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning av de opinionsbildande myndigheternas roll.
Under senare år har tendensen att myndigheter ägnar sig åt renodlad politisk propaganda och opinionsbildning blivit allt starkare. Vid sidan av de tidigare existerande myndigheterna som har börjat omdefiniera sin egen roll så har det vuxit fram en allt mer vildvuxen flora av nya myndigheter vars främsta uppgift egentligen inte är att verkställa av statsmakterna fattade beslut, det vill säga det som myndigheter traditionellt sett är inrättade för. Det mer eller mindre uttalade syftet är att ägna sig åt opinionsbildning och skapa debatt. Två exempel är Integrationsverket och Glesbygdsverket.
Politiker har i alltför hög grad tenderat att abdikera från sin roll som opinionsbildare. Istället har myndigheter, vilka fungerar som offentligt särskilt legitimerade och finansierade lobbyister, tagit över. Det är inget fel med opinionsbildning vare sig i integrations- eller glesbygdsfrågor, för att återvända till nyss nämnda exempel, men det är en roll som främst bör fyllas av folkvalda politiker av olika kulörer. Förekomsten av de nya opinionsbildande myndigheterna bidrar till att göra rollfördelningen mellan folkvalda politiker å ena sidan och verkställande tjänstemän å den andra otydlig. Det kan i längden bli ett hot mot demokratin.
Frågan om de nya opinionsbildande myndigheternas roll bör noggrant analyseras och utredas. Det skulle exempelvis kunna ske i anslutning till den så kallade Ansvarsutredningen under ledning av landshövding Mats Svegfors som bland annat har till uppgift att studera förhållandet mellan regeringen och de centrala förvaltningsmyndigheterna.
Stockholm den 26 september 2003 |
|
Tobias Krantz (fp) |
Johan Pehrson (fp) |