Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa en skattefridag som helgdag.
Sverige är herre på täppan i den föga smickrande tävlingen där högst skatter i världen vinner. Sverige leder med ett skattetryck i förhållande till BNP på drygt 51 procent år 2002.
Skattefridagen, det vill säga den dag då normalinkomsttagaren har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna betala alla årets skatter, inföll år 2003 fredagen den 8 augusti. Vi svenskar arbetar alltså ändå fram till en bit in i augusti för att kunna betala vår skatt. Endast det vi tjänar i september, oktober, november och december får vi behålla för oss själva.
Skattefridagen beräknas genom att skattekvoten för en genomsnittlig löntagare (årslön 231 600 kr) räknas om i dagar. För 2003 är skattekvoten 59,8 procent av den totala lönekostnaden, vilket inkluderar löneskatter (arbetsgivaravgifter) och indirekta skatter (moms och punktskatter). Skatter som övervältras i senare led, såsom bolagsskatt och fastighetsskatt, är inte med. Skulle dessa räknas med skulle kvoten bli ännu större.
Internationellt sett måste vi svenskar arbeta längre än alla andra i världen för att betala våra skatter. Det är priset vi får betala för att leda skatteligan. År 2002 inföll skattefridagen i USA redan den 19 april. Englands motsvarighet inföll den 2 juni och den skattefria delen av året inleds den 13 juni i euroområdet. I Sverige fick vi vänta ända till den 7 augusti 2002.
Medan vi arbetar för att sänka skattetrycket i Sverige vore det på sin plats att uppmärksamma skattefridagen ordentligt. Därför föreslår vi att skattefridagen skall firas som ”skattefria dagen” och bli nationell helgdag. Förslagsvis istället för den 1 maj.
Stockholm den 24 september 2003 |
|
Peter Danielsson (m) |
Tobias Billström (m) |