Motion till riksdagen
2003/04:K220
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Skriftligt remissförfarande i regeringsärenden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att remissförfarandet som ett led i regeringens ärendeberedning som regel skall vara skriftligt.

Motivering

Innan regeringen tar ställning till utredningsförslag/betänkanden och skriver propositioner skickas berörda utredningar och departementspromemorior på remiss till bland andra berörda myndigheter, organisationer och kommuner. Att låta myndigheter, organisationer och övriga yttra sig regleras i regeringsformen 7 kap. 2 § enligt följande: ”Vid beredning av regeringsärenden skall behövliga upplysningar och yttranden inhämtas från berörda myndigheter. I den omfattning som behövs skall tillfälle lämnas sammanslutningar och enskilda att yttra sig.”

Regeln är att remissen skall vara skriftlig och att remissinstanserna skall få minst tre månader på sig att skicka in sina synpunkter. Enbart i undantagsfall kan andra former användas, exempelvis remissmöten.

På senare tid har fler och fler remissmöten och s.k. hearingar ägt rum som ersättning för det skriftliga remissförfarandet. Motiven till detta har jag svårt att bedöma. Vad jag vet så spelas till exempel det som framförs vid en hearing inte in. Inte heller tas det upp stenografiska anteckningar av vad som sägs. Till saken hör också att endast de som ”bjudits in” till en hearing har möjlighet att komma till tals, eftersom andra med största sannolikhet inte ens vet om att hearingen äger rum.

Jag anser att remissförfarandet förvanskas och försvagas om hearingar och remissmöten i allt större utsträckning ersätter det skriftliga remissförfarandet. Det verkar tyvärr numera vara ett mål för regeringen att skynda på ställningstaganden och därmed försvåra för remissinstanserna och övriga att seriöst kunna lämna synpunkter. Jag får tyvärr känslan av att regeringen gärna tar till hearingar när den redan har bestämt sig. Det behöver klarare slås fast att remissförfarandet skall vara skriftligt och endast i undantagsfall ersättas av muntliga hearingar och remissmöten.

Stockholm den 22 september 2003

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)