Riksdagen begär att riksdagsstyrelsen lägger fram förslag om avskaffande av EU-nämnden.
EU-frågor måste bli en naturlig del av vardagen för oss svenskar. Denna slutsats drar nog många efter nejet i folkomröstningen om euron. Fler måste på olika sätt oftare komma i kontakt med EU-frågor på ett jordnära och konkret sätt. Detta gäller även för riksdagens ledamöter.
I samband med Sveriges EU-inträde inrättades EU-nämnden i riksdagen. Nämnden har till uppgift att fungera som ett organ för regeringen att i riksdagen förankra frågor som skall diskuteras och beslutas i EU:s ministerråd. Den modell vi har valt gör att fackutskotten mycket sällan kommer i direkt kontakt med EU-frågor. Det ligger alltid en fara i att inrätta ett speciellt organ för frågor som normalt hör hemma i många olika utskott. Inställningen blir lätt varför vi andra skall bry oss eller engagera oss i EU. Vi har ju EU-nämnden som sköter detta.
Sverige är ett av få länder i EU som har valt modellen med en EU-nämnd. Det är betydligt vanligare att fackutskotten hanterar frågor hemmahörande i respektive utskott. Det är dags att avskaffa EU-nämnden. När utskottsledamöter som är ”experter” på sina områden tillåts vara med ökar kvaliteten i beredningen av ärenden och detta är en vinst i sig. Den stora vinsten skulle dock vara att fler riksdagsledamöter än i dag på ett naturligt sätt deltog i EU-arbetet. Om fler riksdagsledamöter känner sig delaktiga och engagerade i EU-frågor så kommer detta att avspeglas i kontakten med väljarna/medborgarna. Detta får ses som ett av riksdagens bidrag till att göra EU till ett hela folkets EU.
Stockholm den 22 september 2003 |
|
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |