Motion till riksdagen
2003/04:K203
av Rolf Gunnarsson (m)

Sekretess vid IVPA-verksamhet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om sekretessregler för IVPA-verksamheten.

Motivering

Den här frågan är aktuell också när det gäller en ny räddningstjänstlagstiftning. Men då den frågan kommer att behandlas efter den allmänna motionstidens utgång inlämnas denna enskilda motion.

IVPA står för I Väntan På Ambulans. Verksamheten finns i många län i dag. I Dalarnas län är verksamheten mycket omfattande och allt pekar där på att varje kommun – i flera kommuner dessutom i många kommundelar – har sådan verksamhet. Det är räddningspersonalen (s k brandmän) som utför ”första-hjälpen-åtgärder” för den nödställde/sjuke innan ambulanssjukvårdarna anländer. Det är ju så att räddningstjänsten är betydligt mera utbredd i kommunerna. Tar vi min hemkommun Falun som exempel, så finns ambulans i Falu cenrala delar, medan IVPA-verksamhet finns i orterna Svärdsjö, Enviken, Grycksbo och Bjursås. Detta för att stödja ambulansverksamheten. IVPA kan också sägas vara en trygghet i glesbygdsområdena.

Ett problem är sekretessfrågorna. Det problemet har bl a Landstingsförbundet, genom dess ordförande Lars Isacsson (s), tagit upp i en skrivelse som bl a jag fått. Isacsson pekar, med all rätt, på att räddningspersonalen inte omfattas av hälso- och sjukvårdens regelsystem.

Räddningspersonalen omfattas helt enkelt inte av sekretesslagen och formellt kan inte räddningspersonalen, på lagliga grunder, åläggas tystnadsplikt. Tystnadsplikten kan inte heller avtalas fram.

Enligt min mening – som alltså Landstingsförbundet också för fram – bör sekretesslagen omfatta också räddningspersonalen.

Stockholm den 16 september 2003

Rolf Gunnarsson (m)