1 Innehållsförteckning 1
2 Förslag till riksdagsbeslut 2
2.1 Motivering 2
2.1.1 Sekretesstid för uppgift i allmän handling som gäller ordningsvakter med mera 2
2.1.2 Handlingsoffentlighet hos organisation som är kontrollorgan enligt vissa EU-förordningar 2
Riksdagen godkänner propositionens förslag om 7 kap. 46 § sekretesslagen med den ändringen att sekretessen enligt denna paragraf, i fråga om uppgift i allmän handling, skall gälla i högst tjugo år.
Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag rörande handlingsoffentlighet i kontrollverksamhet hos organisationen KRAV.
Mot den nya sekretessregeln i den föreslagna SekrL 7:46 har vi i huvudsak inga invändningar. Skaderekvisitet är rakt och dessutom försett med ett strängt villkor, utom när det gäller de uppgifter som nämns i andra stycket. Detta är en rimlig nivå på sekretessen för att skydda en särskilt utsatt yrkesgrupp mot brott.
Däremot bör sekretesstider inte bli längre än vad skyddsintresset rimligen kan motivera. Uppgift i allmän handling föreslås här omfattas av sekretess i högst 50 år. Sekretessen upphör självfallet tidigare, så snart skaderekvisiten inte längre medger sekretess. Men en 50-årsregel i en bestämmelse om ordningsvakter är ändå onödig. 20 år bör vara fullt tillräckligt.
En annan mindre fråga med principiell räckvidd tas upp i propositionens avsnitt 12. Organisationen KRAV har fått myndighetsuppgifter som kontrollorgan. Detta har sin grund i EU-bestämmelser.
Regeringen menar att organisationen, i den del av verksamheten som har myndighetsuppgifter, inte bör omfattas av handlingsoffentlighet, och av krav på registrering och diarieföring med mera enligt SekrL.
Det är i och för sig riktigt att de uppgifter i KRAV:s kontrollverksamhet som skulle beröras av handlingsoffentlighet också – om en sådan införs – skulle komma att som regel omfattas av en sekretessbestämmelse. Till skillnad från regeringen anser vi dock inte att detta är ett hållbart skäl för att låta bli att ta med KRAV i bilagan till sekretesslagen.
Att det handlar om en verksamhet som hänger ihop med EG-förordningar gör det ännu mer angeläget att inte ta genvägar förbi det vanliga svenska sättet att lagstifta i frågor om offentlighet och sekretess. Att de svenska offentlighetsreglerna medför kostnader och administrativa rutiner för sådant som diarieföring är inte ett hållbart skäl att avstå från att ha handlingsoffentlighet i organ som skulle omfattas av offentlighetsprincipen ifall verksamheten hade sin grund i vanlig svensk lag.
Riksdagen bör begära att regeringen återkommer med lagförslag om att ta in KRAV:s kontrollverksamhet under sekretesslagen.
Stockholm den 25 mars 2004 |
|
Helena Bargholtz (fp) |
|
Tobias Krantz (fp) |
Liselott Hagberg (fp) |
Tina Acketoft (fp) |
Martin Andreasson (fp) |