Motion till riksdagen
2003/04:K11
av Sinikka Bohlin och Alf Eriksson (s)

med anledning av skr. 2003/04:13 Europeiska konventet om EU:s framtid


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hållbar utveckling som ett grundläggande mål för EU lyfts fram och tydliggörs.

Motivering

Sedan Amsterdamfördraget tecknades har betydande resurser i EU:s institutioner använts för att ta fram instrument för att nå målet om hållbar utveckling, bl.a. har det lagts större vikt vid sammanhållning i politiken, ett mer integrerat tillvägagångssätt, konsekvensbedömningar och konsultationer utåt med berörda intressenter. I slutskedet av förhandlingarna i konventet om EU:s nya fördrag presenterade miljökommissionär Margot Wallström ett förslag till ett protokoll om hållbar utveckling. Eftersom frågan om ett miljöprotokoll inte har diskuterats inom ramen för konventet så anser vi att riksdagen bör ge regeringen tillkänna att man närmare bör pröva förslaget. Tanken med ett protokoll är att det skall ingå som en bilaga till det nya fördraget och därmed manifestera vikten av hållbar utveckling.

Konventet föreslår redan att hållbar utveckling skall vara en fundamental princip och mål för unionens agerande. Detta mål bör lyftas fram i ett protokoll så att alla institutionerna skall försäkra att större policy- och lagstiftningsförslag är i enlighet med hållbar utveckling. Kommissionen skall konsultera brett om hållbar utveckling innan förslag läggs, utom i särskilt brådskande fall eller vid behov av sekretess. Rådet och Europaparlamentet skall göra likadant vid större ändringar i kommissionens förslag.

Alla större förslag och större ändringar i dessa skall föregås av hållbarhetsbedömningar av deras potentiella ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenser. En detaljerad motivering skall bifogas, styrkt av kvalitativa och om möjligt kvantitativa indikatorer. Effekterna skall bedömas på ett koordinerat sätt. En balans mellan konsekvenser på kort och lång sikt skall eftersträvas med särskild vikt vid kommande generationers behov. En bedömning bör också göras av fördelar eller nackdelar med att agera eller att inte göra det.

Stockholm den 17 oktober 2003

Sinikka Bohlin (s)

Alf Eriksson (s)