Motion till riksdagen
2003/04:K1
av Björn von der Esch (kd)

med anledning av skr. 2003/04:13 Europeiska konventet om EU:s framtid


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen tar initiativ till en grundlagsändring enligt vad i motionen anförs.

  2. Riksdagen begär att regeringen tar initiativ till en folkomröstning i frågan om Sveriges ställningstagande till nytt konstitutionellt fördrag för EU.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att om en folkomröstning inte äger rum skall frågan avgöras efter ett nyval.

Motivering

I juni 2002 antog riksdagen en ändring av regeringsformen som möjliggör att all riksdagens makt utom vad gäller statsskickets grunder kan överföras till EU. Den i RF 8:15 tvingande grundlagsfästa möjligheten att inom 15 dagar kunna yrka på beslutande folkomröstning om vilande grundlagsförslag åsidosattes då av talmannen. Påföljande höst då det andra beslutet skulle tas kunde talmannen ha vägrat ställa proposition med hänvisning till riksdagsordningen 2:9 under åberopande av det under våren inträffade. Så skedde ej. Grundlagsändringen antogs därmed av riksdagen.

Konventets nu aktuella förslag utgör den mest genomgripande förändringen i EU:s historia. För Sveriges del underordnas all vår lagstiftning, inklusive grundlagar, EU:s lagar. Vår tyngsta juridiska och statsvetenskapliga sakkunskap hävdar – i motsats till regeringen – att delar av konventsförslaget kan strida mot vår grundlag – RF 10:5 första stycket. Främst avses flexibilitetsklausulen och övriga överlåtelser som berör principerna för statsskicket. En grundlagsändring är därför nödvändig enligt RF10:5 om konventsförslaget skall kunna antas. Frågan om grundlag för EU – till skillnad från frågan om EMU – kan ju enligt sakkunskapen uppenbarligen innebära en oinskränkt överlåtelse av lagstiftningsmakt till EU. Således även av befogenheter som rör vårt statsskicks grunder.

Folkomröstningen om EMU visade entydigt att sittande riksdag ej är representativ för medborgarnas uppfattning i frågor rörande maktöverlåtelse till EU.

Beslut att anta konventets förslag kräver således erforderlig grundlagsändring som bör tas i likhet med de övriga EU-länder, som tillämpar folkomröstning. Om beslut likväl avses tas av riksdagen krävs, med hänsyn till demokratins spelregler, att riksdagen dessförinnan upplöses och nyval förrättas, så att väljarna ges möjlighet att i demokratisk ordning, inför valet, ge riksdagen en för folkopinionen representativ sammansättning. Annars är risken uppenbar för allvarligt folkligt missnöje med en riksdagspolitik som alltmer uppfattas som ett ”Marschieren nicht diskutieren”.

Stockholm den 16 oktober 2003

Björn von der Esch (kd)