Motion till riksdagen
2003/04:Ju6
av Johan Linander m.fl. (c)

med anledning av prop. 2003/04:7 Lag om överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stärka den individuella rättstryggheten för människor bosatta inom EU-området.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbättrad rättshjälp till svenska medborgare som befinner sig utomlands.

Den eftersöktes rättigheter efter överlämnandet

Centerpartiet välkomnar regeringens proposition angående överlämnande från Sverige enligt en europeisk arresteringsorder. Det är hög tid att det kommer förbättrade och klarare regler. I huvudsak är propositionen heltäckande och behandlar många nödvändiga förändringar.

Det är viktigt att i detta sammanhang lyfta upp den individuella rättssäkerheten för människor inom EU-området. Det är även grundläggande att svenska medborgare alltid får rätt till ett svensktalande juridiskt ombud. Tyvärr ser det inte ut så i dag.

Trygghet till liv och hälsa är en självklarhet. Samhället skall garantera att den enskilde alltid kan känna sig trygg i det rättssystem som vi har. Därför måste vi inom EU sträva efter samsyn och samstämmighet även om lika och opartisk behandling. Därför måste vi arbeta för att stärka den individuella rättstryggheten för människor bosatta inom EU-området.

Samarbetet inom EU måste syfta till att uppfylla kraven från medborgarna på ett starkt rättssamhälle som ger alla medborgare skydd oberoende av vilket land de råkar befinna sig i. I ett federalistiskt samhälle kan tryggheten försvaras bäst. Här ligger tyngdpunkten på individen i nära samarbete med andra och inte på det kollektiva tänkandet och agerandet.

Förutsättningarna att lyckas med detta ökar genom samarbete, genom att utforma gemensamma beslut och insatser. Det krävs en hög och gemensam standard för rättsväsendet i alla EU-länder. Varje unionsmedborgare skall behandlas på ett rättstryggt sätt oavsett vilket medlemsland han eller hon befinner sig i.

Vad som ovan anförts om att stärka den individuella rättstryggheten för medborgarna för människor bosatta inom EU-området bör ges regeringen till känna.

Regeringen redovisar i propositionen att samtliga EU-medlemsstater har tillträtt Europakonventionen. Dessa stater är således skyldiga att iaktta konventionens bestämmelser om bland annat rätt till kostnadsfritt offentligt försvar. Om det, i ett särskilt fall, skulle inträffa att en medlemsstat inte erbjuder det rättsskydd som konventionen föreskriver, kan konsulärt ekonomisk bistånd lämnas. Enligt regeringens bedömning innebär detta att den som har överlämnats från Sverige tillförsäkras en försvarare i den andra medlemsstaten, i sista hand genom den svenska lagen om konsulärt ekonomiskt bistånd. Någon ändring av dessa bestämmelser bedöms inte vara nödvändig enligt regeringen. Centerpartiet finner dock att det inte kan anses fungera betryggande enligt dagens praxis. Det är därför nödvändigt med en förändring.

Regeringen menar att det finns anledning att följa upp och utvärdera på vilket sätt personer som har överlämnats från Sverige eller som riskerar att bli föremål för en begäran om överlämnande får sitt behov av försvarare tillgodosett, samt om det bör vidtas åtgärder för att på annat sätt förstärka den eftersöktes rättigheter eller möjligheten att få rättshjälp. Trots detta gör regeringen bedömningen att någon ändring ej behöver ske. Centerpartiet drar en annan slutsats av de tveksamheter som trots allt existerar.

Varje svensk som befinner sig utomlands skall kunna garanteras en fullgod rättstrygghet. Svenska medborgare skall automatiskt ha rätt till ett svensktalande juridiskt ombud där svenska staten tar kostnaderna för detta.

Vad som ovan anförts om en förbättrad rättshjälp till svenska medborgare som befinner sig utomlands bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 17 oktober 2003

Johan Linander (c)

Viviann Gerdin (c)

Eskil Erlandsson (c)

Agne Hansson (c)

Claes Västerteg (c)

Margareta Andersson (c)

Kerstin Lundgren (c)