Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att noga följa utvecklingen inom den reformerade tingsrättsorganisationen och vid behov föreslå justeringar.
För närvarande genomförs en rad förändringar av tingsrättsorganisationen i landet. Av effektivitets- och kompetensskäl är det nödvändigt att skapa slagkraftigare domstolsenheter, som är bättre anpassade till framtidens krav. Det har vi ingenting emot. I grunden är det naturligtvis bra att regeringen har en vilja att reformera domstolsorganisationen och skapa ett effektivare rättsväsende. Det är dock angeläget att regeringen noga följer genomförda förändringar så att förväntade positiva effekter uppnås. Det finns faktorer som pekar på att reformeringsarbetet runt om i landet kan leda till nya problem.
I t ex Stockholms län sker flera förändringar – i huvudsak i syfte att komma till rätta med bristerna inom Stockholms tingsrätt. Stockholms tingsrätt är omvittnat för stor och har svårigheter att fungera. Att decentralisera ut dagens resurser vid Stockholms tingsrätt till fler delar av länet är positivt. Det är också positivt att regeringen insett vikten av flera fungerande tingsrätter i en tillväxregion och därmed avvisat förslaget om endast tre tingsrätter i Stockholms län. Regeringen anser vidare att Handens och Huddinge tingsrätter skall läggas samman till en ny Södertörns tingsrätt med kansliort i Huddinge för att kunna uppnå de positiva effekterna av en reformerad tingsrättsorganisation.
Enligt en rapport från Statskontoret är den mest optimala tingsrätten ur effektivitetssynpunkt en tingsrätt med cirka sex till tolv domare. Vad vi erfar betyder regeringens inriktning att flera av de domstolar som berörs av omorganisationen i t ex Stockholms län skall bestå av så många som mellan 20 och 30 domare samtidigt som t ex Södertälje tingsrätt kommer att få ett antal domare som är färre än det statskontoret anger. Vi befarar att detta på sikt kommer att leda till en obalans mellan tingsrätterna i södra Stockholms län. Vi är också oroliga för att de målsättningar regeringen har för reformarbetet, bl a att säkerställa möjligheterna att rekrytera personal, öka möjligheterna till specialisering och skapa förutsättningar för återkommande kompetensutveckling, över tiden kan bli svåra att nå i både de tingsrätter som blir större och de som blir mindre än den optimala storleken Statskontoret anger. Flera kommuner i landet har goda erfarenheter av samarbete med den lokala tingsrätten i det brottsförebyggande arbetet och i arbetet med snabb lagföring av unga lagöverträdare. Vi är oroliga för att detta positiva arbete nu kan utsättas för störningar när tingsrätterna blir större och centraliseras.
Vi utgår ifrån att den reformering som nu sker följs upp av regeringen. Det är ytterst angeläget att de positiva effekter som förväntas verkligen uppnås. Om så inte blir fallet anser vi det självklart att Haninge på nytt bör beaktas som lämplig kansliort för Södertörns tingsrätt.
Stockholm den 23 september 2003 |
|
Niclas Lindberg (s) |
Eva Arvidsson (s) |