Motion till riksdagen
2003/04:Ju468
av Johan Löfstrand och Billy Gustafsson (s)

Nationellt resurscentrum för brottsbekämpning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening som i motionen anförs om etablering och lokalisering av ett nationellt resurscentrum för brottsbekämpning.

Motivering

Under 2001 beslutades om öppnande av en tredje polishögskola för att öka antalet utbildningsplatser. Ökningen av antalet poliser är ett viktigt steg för att öka säkerheten och minska brotten. Dock har brottens karaktär förändrats och blivit mer och mer sofistikerade. Diskussionerna om olika typer av vidareutbildningar har därför diskuterats, inte bara för poliser utan även för andra yrkesgrupper inom rättsvårdande myndigheter.

Utifrån det behov som finns av gemensam vidareutbildning för olika yrkesgrupper har en idé fötts om att skapa ett nationellt resurscentrum för brottsbekämpning. Skulle ett sådant resurscentrum bli verklighet finns mycket som talar för en lokalisering till Linköping. Detta mot bakgrund av de resurser inom området som finns där redan idag.

Det finns i Linköping unika förutsättningar för ett nationellt resurscentrum för brotts­bekämpning. I Linköping finns ett starkt kompetenskluster och det finns en tradition av samarbete mellan de berörda myndigheterna. De myndigheter som främst kan bidra till ett resurscentrum är Linköpings universitet, Rättsmedicinalverket, Statens kriminal­tekniska laboratorium, Statens väg- och transportforskningsinstitut, Totalförsvarets forskningsinstitut samt i Norrköping Integrationsverket, Kriminalvårdsstyrelsen och Migrationsverket.

Ett av syftena med ett nationellt centrum bör vara att satsa på fördjupad vidareutbild­ning och breddning av den krets utbildningen vänder sig till. Inriktningen av ett nationellt centrum för brottsbekämpning bör därför framför allt avse vidareutbildning av olika yrkesgrupper inom rättsvårdande myndigheter. Det finns ett stort behov av att olika yrkesgrupper får mer av gemensam vidareutbildning. Här kan nämnas ekonomisk brottslighet där personal från exempelvis polismyndighet, skattemyndighet, krono­fogdemyndighet, åklagarmyndighet, ekobrottsmyndighet och i viss utsträckning tull­myndighet har ett stort behov av gemensam vidareutbildning. Inom IT-brottslighet finns motsvarande behov. Även ekonomiska skäl talar för en samordning av vidareutbildning för fler yrkesgrupper.

Mot bakgrund av detta anser vi att om ett brottsbekämpningscentrum kommer att prövas anser vi att ett sådant resurscentrum bör ligga i Linköping och Östergötland.

Stockholm den 3 oktober 2003

Johan Löfstrand (s)

Billy Gustafsson (s)