Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om barn som bevittnar våld.
Mellan 100 000 och 200 000 barn i Sverige bevittnar våld i sina familjer. De allra flesta ser sin mamma bli slagen och förnedrad. Vanmakt och rädsla kan prägla hela uppväxten för dessa barn. Många barn utsätts dessutom själva för våld eller hot i samband med att deras mamma blir misshandlad. Och om hot eller fara kommer från en person som barnet söker kärlek och omsorg hos, blir de psykiska effekterna mycket svårare än om hotet kommer från personer barnet inte känner, därför far dessa barn mycket illa. Och de kan inte hindra våldet.
Det är avgörande för barnets psykiska hälsa att det får hjälp att bearbeta sina upplevelser och idag är det tyvärr få barn som får den möjligheten. Barnen riskera tyvärr att glömmas bort.
Och ett barn som sett sin mamma bli sönderslagen omfattas inte av straffbestämmelsen för misshandel. Barnet anses inte ha blivit utsatt för någon brottslig handling. Men ett barn som tvingats se sin mamma misshandlas är ett brottsoffer och bör naturligtvis ses som det i den juridiska processen.
Regeringen bör därför se till att ALLA barn som bevittnat våld i sina familjer får skydd, stödsamtal och behandling. Och att lagstiftningen skärps så att barn som bevittnar våld i familjen anses ha varit utsatta för misshandel och kan vara målsägande i rättsprocessen. Dessutom måste riktlinjer tas fram för polis och socialtjänst så att barn alltid finns med i anmälan om våld i hemmet.
Stockholm den 26 september 2003 |
|
Birgitta Ahlqvist (s) |
Carina Hägg (s) |