Motion till riksdagen
2003/04:Ju438
av Annika Qarlsson (c)

Närhet och trygghet i ett rättssamhälle


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att närpolisverksamheten skall bli den naturliga basen för all polisverksamhet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen inte skall fatta några beslut om nedläggning av någon tingsrätt innan riksdagen har beslutanderätten angående indelningen i domstolar.

Motivering

En fungerande rättsstat vilar på att medborgarna känner tilltro till statens möjligheter att garantera trygghet och säkerhet. Att man litar på att de finns när man behöver dem och inte klockan 9.00 på måndag. Polisen har den centrala rollen i det förebyggande arbetet i samhället och måste få förutsättningarna för att göra sitt jobb. En viktig förutsättning är att det finns polis under dygnets alla timmar i varje kommun. Med de satsningar Centerpartiet gör öppnas möjligheter för en fjärde polishögskola och 2 000 nya polistjänster.

Det är satsningar som kan göra att vi får en fungerande närpolis som möjliggör att polisens arbete i högre grad kan utformas efter lokala behov och förutsättningar. Möjligheterna för polisen att förebygga och förhindra brott ökar. Närpolisens arbetssätt innebär en samverkan med dem som bor och verkar i området. Det blir en närhet som gör att arbetet riktas mer mot de vardagsbrott som idag inte hinns med. Medborgarna skulle uppleva en större närhet och trygghet. Detta bör ges regeringen tillkänna.

För att hela kedjan ska fungera måste det även finnas en närhet till tingsrätterna. Tragiskt nog har regeringen än en gång kommit till slutsatsen att stänga och slå samman flera tingsrätter. Att den nära tingsrätten kan avgöra mål och ärenden snabbt och rättssäkert och dessutom är lättillgänglig för vittnen och berörda parter väger lätt för regeringen. Men det är av avgörande betydelse för rättstryggheten att närheten och tillgängligheten till hela rättskedjan, även domstolarna, värnas. Så när framtiden nu är hotad för Alingsås tingsrätt och sammanslagning diskuteras av Vänersborgs och Trollhättans tingsrätter så motsätter vi oss det med motiveringen att det får negativa konsekvenser för medborgaren och rättssäkerheten.

När större förändringar skall göras av domstolsorganisationen är det viktigt att besluten fattas med en bred politisk förankring. Därför bör varje förändring av domstolsorganisationen föregås av ett riksdagsbeslut. Det är både otillräckligt och oacceptabelt att regeringen endast informerar riksdagen om pågående och planerade reformer. Riksdagen måste kunna påverka och ha inflytande över reformarbetet. Intill dess att riksdagen har återtagit rätten att besluta om sådana förändringar skall det inte vara möjligt för regeringen att lägga ned någon tingsrätt. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 4 oktober 2003

Annika Qarlsson (c)