Motion till riksdagen
2003/04:Ju435
av Carina Ohlsson m.fl. (s)

Samhällets ansvar för kvinnofrid


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att försöken inom polis och rättsväsende med s.k. ”snabb lagföring” av kvinnofridsbrott utreds.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att ett initiativ bör tas till en rättspraxis i kvinnofridsmål, och alla män som dömts för kvinnofridskränkning och frihetsberövats skall bli föremål för brottspreventiva åtgärder inom kriminalvården.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att man bör följa upp hur enskilda myndigheter lever upp till sitt ansvar gällande kvinnofrid.

Motivering

Samhällets ansvar för kvinnofrid är att:

1. Förebygga våld mot kvinnor.

2. Hjälpa de kvinnor som redan drabbats.

3. rehabilitera när kvinnan tagit sig ur den direkta våldssituationen. Ansvaret innefattar även barn i misshandelsförhållanden samt homosexuella som drabbas av våld i relationen.

Därför är samordningen mycket viktig på kvinnofridsområdet eftersom åtgärder för att bekämpa mäns våld mot kvinnor berör så gott som alla samhällssektorer. Därför bör man följa upp hur enskilda myndigheter lever upp till sitt ansvar gällande kvinnofrid.

En allmän utgångspunkt för rättssäkerheten är att vålds- och kvinnofridsbrott ska anmälas. Därför är det allvarligt att så få fall av våldsbrott mot kvinnor anmäls. De höga mörkertalen är ett av de största hindren för att kvinnofridslagstiftningen ska kunna fungera fullt ut.

Därför bör regeringen verka för att försöken inom polis och rättsväsende med s.k. snabb lagföring av kvinnofrids brott utreds, bl. a. med avseende på ökad rättssäkerhet. Effektivitet kan inte med självklarhet likställas med snabbhet. Ett initiativ bör också tas till en rättspraxis i kvinnofridsmål, och alla män som dömts för kvinnofridskränkning och frihetsberövats ska bli föremål för brottspreventiva åtgärder inom kriminalvården.

Stockholm den 3 oktober 2003

Carina Ohlsson (s)

Marie Nordén (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Anne Ludvigsson (s)

Eva Arvidsson (s)