Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en skärpning av vapenlagstiftningen.
Vid alltfler brott i Sverige används skjutvapen. Under 2002 begicks 1 401 våldsbrott, där skjutvapen var inblandade. Det motsvarar nästan 4 sådana brott per dag. Mest ökar användningen av skjutvapen i kategorierna mord eller dråp, försök till mord eller dråp, taxirån samt vid personrån inomhus.
Det ökande antalet skjutvapen i Sverige är ett växande problem. Sverige är historiskt ett av världens mest vapentäta länder. Det finns hela 697 000 registrerade vapeninnehavare, med 2 058 000 anmälda vapen.
I princip alla illegala skjutvapen har en gång, i Sverige eller i annat land, varit legala. Den ökande volymen skjutvapen i Sverige leder till spridning av illegala vapen. Antalet stulna eller förkomna vapen ökade med 13 procent under 2002 till 1 757 st. Varje år beslagtar polisen omkring 1 400 vapen hos kriminella.
Det finns skäl att vara upprörd över det ofta slappa synsätt på vapen som förekommer i Sverige. Det pågår en dragning bort från sportskytte, mot mer av actionskytte, där vapenägare på olika sätt ”leker krig”. Trenden är ett ökat intresse att inneha vapen, utan att man är intresserad av jakt eller tävlingsskytte.
Det är bra att det regelbundet görs utvärderingar av vapenlagstiftningen, som enligt min mening bör skärpas inom en rad områden.
Det är rimligt att en sammanslutning skall få ha tillstånd att inneha skjutvapen endast om den har ett behov av skjutvapen, som är godtagbart med utgångspunkt från de värderingar som ligger till grund för vapenlagstiftningen. Dessutom bör det av lagstiftningen framgå att en enskild kan anses ha behov av skjutvapen endast om denne är medlem i en godkänd sammanslutning.
Obligatorisk registrering och, i förlängningen, märkning av vapen som förs in i Sverige bör införas. I dag anmäls vapnen i vikt, hundra kilo, femhundra kilo eller liknande. Detta fria flöde är helt orimligt.
Kronofogde eller konkursförvaltare som får ta hand om skjutvapen skall ha en obligatorisk anmälningsskyldighet av vapen till polismyndigheten.
Även inom sekretessområdet krävs nytänkande för att förhindra fortsatt ökad spridning av skjutvapen i landet. Polismyndigheten bör få möjlighet att begära in yttrande från socialnämnd, sjukvårdsinrättning eller frivårdsmyndighet för att bedöma en persons lämplighet som vapeninnehavare. På samma sätt som polisen skall ha en skyldighet att underrätta Försvarsmakten när en hemvärnsman misstänks för ett sådant brott att dennes lämplighet som vapeninnehavare bör ifrågasättas.
Riksdagen bör besluta i enlighet med ovan redovisade justeringar av vapenlagstiftningen.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Håkan Juholt (s) |