Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att brott med sexistiska motiv av rättsväsendet skall betraktas som lika allvarliga som brott med rasistiska motiv.
Regeringen har gjort bedömningen att bekämpandet av rasistiska brott skall prioriteras särskilt och ha högre straffvärde. Sedan 1994 är det en försvårande omständighet att kränka ”en person, en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärd, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller annan liknande omständighet”, BrB 29:2 7 p. Sexistiska motiv borde falla under ”liknande omständigheter” och räknas som försvårande omständighet.
En överväldigande majoritet av brottsoffren för denna typ av brott är kvinnor som utsätts för misshandel, våldtäkt, hot, sexuella trakasserier och förföljelse i allmänhet och till och med i vissa fall mördas.
De män som anser att kvinnor är mindre värda än män och som inte respekterar kvinnors rättigheter bör betraktas som lika farliga för samhället som rasister.
Asylsökande har sedan länge kunnat åberopa rasistisk förföljelse i hemlandet för att få flyktingstatus. Numera kan flyktingar också åberopa förföljelse på grund av sitt kön eller sexuell läggning som skäl för asyl.
På samma sätt som eventuella rasistiska motiv utreds när människor med utländsk bakgrund utsätts för brott bör eventuella sexistiska motiv utredas när kvinnor utsätts för brott. Förföljelse på grund av kön i Sverige bör inte ses som mindre allvarligt än förföljelse på grund av kön i andra länder.
Därför bör en översyn av lagrummet BrB 29:2 7 p göras i syfte att klarlägga om kön bör nämnas särskilt eller om någon annan åtgärd bör vidtagas.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Hillevi Larsson (s) |
|
Johan Andersson (s) |
Louise Malmström (s) |
Lars U Granberg (s) |