Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppdra åt polismyndigheten och Domstolsverket att ta initiativ till att stärka kompetensen inom myndigheterna på området om barnkonventionens intentioner.
Debatten om polis och domstolars kompetens i samband med brottsutredningar och domstolsprövningar har på gått under en längre tid. Barnombudsmannen har på olika sätt belyst problemet och pekat på behovet av att öka kompetensen för de som utreder brott mot barn. Även om övergrepp mot barn är den typ av brott som ska högsta prioritet så tar det lång tid att utreda brott mot barn. Polisens utredningsarbete med övergrepp mot barn har brister. Ofta saknas kompetens, metodik och tekniska resurser. Samtidigt råder det stora regionala skillnader. En inventering av tio polisdistrikt som Rikspolisstyrelsen gjort visar på stora skillnader i landet. Barn som utsatts för brott på platser som Malmö, Uppsala och södra delen av Stockholm möts av en mer specialiserad polis- och åklagarorganisation än andra.
För att trygga rättssäkerheten för barn behövs det ytterligare kunskaper om hur barn fungerar. Det är också viktigt att kompetensen bland psykologer, barnexperter och jurister förbättras för att domstolarna ska kunna ta tillvara barnets rättigheter. Enligt barnkonventionen har vi förbundit oss att vidta alla lämpliga lagstiftningsåtgärder för att skydda barn mot misshandel, utnyttjande eller sexuella övergrepp. Vi anser att regeringen bör uppdra åt polismyndigheten och Domstolsverket att ta initiativ till att stärka kompetensen i myndigheterna på området och om barnkonventionens intentioner.
En liknade bild av utsatthet i rättsprocesser kan också finnas av andra grupper i samhället. Vi anser att det är angeläget att även detta uppmärksammas inom myndigheterna.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Hans Hoff (s) |
Sven-Erik Österberg (s) |