Motion till riksdagen
2003/04:Ju388
av Rezene Tesfazion och Tone Tingsgård (s)

Bemötandefrågor inom polisen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bemötandefrågor inom polisen.

Motivering

I attitydundersökningar, som görs över hur allmänheten uppfattar olika myndigheter, brukar polisen hamna högt på listan över myndigheter man har förtroende för. Men medborgarna ställer också höga krav på polisen, eftersom polisen har extraordinära befogenheter. Och medborgarna har rätt i att man skall ställa särskilt höga krav på poliser.

Poliser kan i sitt arbete hamna i besvärliga situationer där beslut – ibland under svåra provokationer – skall tas utan betänketid. På några enstaka sekunder skall enskilda poliser fatta beslut som domstolar och för den delen också media och allmänhet sedan kan överväga eller kommentera i timmar och dagar.

Medvetna om att det krävs känsla och förståelse för dessa svårigheter har ändå många medborgare reagerat på förhållanden, som blottlagts bland annat i rapporterna kring EU-toppmötet i Göteborg juni 2001 och tillhörande polisaktioner. Då avses inte händelser i samband med kravaller eller liknande dramatiska händelser, utan den besvikelse, som förmedlats från ”vanliga” ungdomar, som ansett sig ha kommit i kläm och fått ett dåligt bemötande.

I vårt län, Uppsala län, har polismyndigheten påbörjat ett arbete med bemötandefrågor, som bland annat innefattar att man går igenom de senaste årens anmälningar mot polisen från allmänhet, som anser sig ha kommit i kläm. Vi tror att detta är en bra väg att gå fram på. Kunskap om ett bra respektive ett mindre bra bemötande är enligt vår mening en viktig framgångsfaktor för polisen, och vi tror att det finns mycket kompetens inom polisen om det förstnämnda.

Vi tror att goda upplevelser av bemötande från polisen har en förebyggande effekt, och att ett dåligt bemötande kan verka i motsatt riktning. Det är en varningsklocka att det är svårt att få unga utomeuropeiska invandrare att söka sig till polisutbildningen – hur mycket spelar bemötande från poliser de mött in? Rapporter om hur kvinnor i förhör har fått frågor om relationer till män misstänkta för brott som varit nedsättande och ibland på gränsen till kränkande visar att ett initiativ för att ta tag i bemötandefrågor även på riksnivå är angeläget.

Vi tror att ett initiativ som belyser bemötandefrågornas viktiga betydelse i polisarbetet gör alla till vinnare. Polisen får ännu större förtroende hos allmänheten. Utsatta ungdomar kan få en bättre attityd till vuxna och till myndigheter, vilket är till hjälp för deras ”socialisering”. Ett beteende hos en enskild polis eller en grupp av poliser som inte är till gagn för verksamheten kan brytas tidigare med färre anmälningar och färre ärenden för specialåklagare och ansvarsnämnd att ta hand om.

Stockholm den 1 oktober 2003

Rezene Tesfazion (s)

Tone Tingsgård (s)