Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att behålla tingsrätten i Strömstad.
De små tingsrätterna i Sverige har under lång tid varit ifrågasatta.
En av dessa tingsrätter är den i Strömstad, som i budgetpropositionen för 2004 föreslås slås samman med tingsrätten i Uddevalla, som också föreslås bli kansliort.
Vi anser dock att Strömstads tingsrätt även i fortsättningen skall vara en självständig tingsrätt med kanslifunktion.
Domstolsverket har också gjort bedömningen att med tanke på avståndet skulle det inrättas ett tingsställe i Strömstad, vilket gör att vissa lokaler ändå måste finnas kvar.
Vinsten med denna sammanslagning måste anses som mycket tveksam vid en samlad bedömning, där man måste ha en helhetssyn för norra Bohuslän, som är en expansiv region med stort inslag av norska intressen. Detta påverkar naturligtvis även tingsrätten i Strömstad.
I nära 40 procent av brottmålen är personer boende i Norge inblandade. Tendens finns också att det norska inslaget ökar i tvistemålen, vilket bl.a. har sin grund i det utbredda ägandet av fastigheter.
En slutsats av detta måste bli att avståndet man måste bedöma inte bara är det mellan Strömstad och Uddevalla, utan att hela gränsregionen måste tas med.
Vad gäller effektivitet och kompetens har tingsrätten i Strömstad väl kunnat hävda sig trots sin begränsade storlek.
Det finns inte någon utredning som kan påvisa att rättskipningen skulle bli bättre från rättssäkerhetssynpunkt med större tingsrätter. Ett bibehållande av en tingsrätt i Strömstad har ett mycket stort symbolvärde för hela rättsväsendet i norra Bohuslän.
Vi anser det av stort värde att fortsätta att utveckla de små tingsrätterna och en grundförutsättning är att de får arbetsro utan ständiga propåer om omorganisationer.
Med bakgrund av ovanstående finns det starka skäl att ifrågasätta de samhällsekonomiska vinsterna med att slå samman tingsrätterna i Strömstad och Uddevalla.
Stockholm den 6 oktober 2003 |
|
Lars Tysklind (fp) |
|
Åsa Torstensson (c) |
Jan Ertsborn (fp) |