Motion till riksdagen
2003/04:Ju364
av Viviann Gerdin (c)

Mobila polisteam


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att pröva nya metoder för att göra polisen synlig och verksam även på landsbygden och i glesbygd.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att pröva nya arbetsmetoder som innebär att poliserna på landsbygden ges fullständig teknisk utrustning och tillåts ha utrustning och polisbil i sin bostad.

Motivering

Fler poliser behövs över hela landet, kan inte det kravet tillgodoses bör polisorganisationen införa nya arbetsmetoder för att kunna täcka upp även landsbygds- och glesbygdsområdena. För att göra poliserna mer synliga och lättillgängliga så krävs det att regeringen och Rikspolisstyrelsen öppnar upp för nya lösningar. Människor som idag utsätts för brott oavsett var de bor känner förtvivlan när poliserna inte finns inom rimliga avstånd, inte har möjlighet att komma strax efter ett inbrott eller en misshandel.

Ute på landsbygden är det mycket glest med poliser. Det bekräftas också i en undersökning. Värmland är ett av de skogslän där poliserna är få i glesbygden. Stora geografiska ytor i länets östra, norra samt västra delar mot riksgränsen har ett behov av fler poliser både i förebyggande syfte och för att snabbt kunna ingripa när det finns behov.

För att få en effektivare polisverksamhet ute på landsbygden skulle en modell kunna vara att införa mobila polisteam. Tillåt poliserna att arbeta under mer flexibla former vad det gäller arbetsplatsens lokalisering. Låt polisfordonet bli polismannens nya arbetsplats, genom att utrusta den polismålade bilen med datorstöd, videokamera, polisradio för kommunikation m.m. Polisbilen bör även vara utrustad med skydd för föraren så att gripen eller omhändertagen person inte kan störa eller angripa föraren från baksätet. Det ska även finnas teknisk utrustning i bilen för att göra det möjligt att spela in bild och ljud från brottsplatsen.

Rikspolisstyrelsen (RPS) bör ges i uppdrag att undersöka möjligheterna för poliserna att arbeta i grupper som tilldelas ett geografiskt ansvarsområde, där poliserna skall arbeta problemorienterat samtidigt som poliserna håller kontakt med andra kolleger inom angränsande områden. På landsbygden och i glesbygden är även förutsättningarna annorlunda vid jour och beredskap. Det krävs nya bestämmelser angående jour och beredskap i glesbygd som tillåter poliserna att ha beredskap i hemmet. RPS bör se över möjligheterna att tillåta poliserna att också ha med sig sin utrustning till bostaden, även förvaring av tjänstevapen inlåsta i polisens vapenskåp.

Har poliserna på lands- och glesbygd tillgång till sin polisbil, sin utrustning och sitt material i bostaden kan utryckningstiden förkortas avsevärt och förutsättningarna att snabbt vara på brottsplatsen blir mycket goda. Med en lokal känd polis bygger också polismannen ett kontaktnät med sin omgivning, med allmänheten och olika föreningar, företag och myndighetsrepresentanter, kontakter som är ovärderliga. Kontaktnätet medför även att problem inom det geografiska området kan identifieras på ett tidigare stadium och därmed kan även brott förebyggas. Det ger även de ansvariga poliserna en bättre arbetsmiljö.

Genom en decentraliserad organisation ges poliserna mer eget ansvar och mer inflytande över arbetets upplägg. Detta ökar även tillfredsställelse i arbetet. Ge polisen chansen och möjligheterna att arbeta mer självständigt ute på landsbygden, öka tilltron till deras förmåga. Med modern teknik och en fullständigt utrustning tillsammans med en kunnig väl utbildad polisman med hög rättskänsla kan dagens polisbrist på landsbygden täckas upp på ett mycket bra sätt.

Stockholm den 4 oktober 2003

Viviann Gerdin (c)