Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Kustbevakningens möjlighet att meddela ordningsbot.
När Kustbevakningen är ute på uppdrag blir man varse att någon bryter mot lagen, t ex kör för fort med båt och fastnar i en hastighetskontroll. Händelsen rapporteras till polisen som får göra en utredning. Kustbevakningen har polisiära uppgifter för att kunna ingripa när sjöpolisen inte är på plats. Detta är enbart s k förstahandsuppgifter enligt rättegångsbalken. De kan förhöra och gripa misstänkta samt företa viss husrannsakan. Men de kan inte utge ordningsbot.
Om sjöpolisen istället är ute på uppdrag och vidtar de åtgärder som beskrivna ovan samt också direkt på plats kan utdela ordningsbot skulle effektiviteten öka.
Det är slöseri med polisens resurser som måste utreda något som Kustbevakningen redan har gjort, för att just kunna utge ordningsbot.
För att Kustbevakningen i framtiden ska kunna utge ordningsbot behövs ändringar i rättegångsbalken samt att Kustbevakningens personal får viss utbildning. Enligt den information jag har är Kustbevakningen villig att ta på sig den uppgiften. Kustbevakningen (och även polisen) borde dessutom ha rätt att rutinmässigt ta alkoholutandningsprov i sjötrafik. Även detta kräver en lagändring. Kustbevakningen är också här villiga att ta på sig den uppgiften. Handläggningen i dessa ärenden skulle snabbas på väsentligt. Tid mellan upptäckt och lagföring skulle minska och det skulle leda till ett ökat förtroende för myndigheten.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Raimo Pärssinen (s) |