Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om grunden för organisation av tingsrättverksamheten.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att riksdagen skall besluta om rättsväsendets organisation.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att planerade nedläggningar av tingsätter skall stoppas.
Centerpartiet har under många år drivit frågan om organisation av offentlig verksamhet. Vår grundinställning är att de uppgifter som kan skötas lokalt inte ska centraliseras. De frågor som kommit att hanteras centralt och som kommit att ”hamna fel” ska återföras till en lägre lokal nivå, decentralisering.
Denna syn följer ett allt tydligare mönster i det civila samhället att söka lokala lösningar, att utnyttja ny teknik för kommunikation och en större delaktighet och dialog mellan människor i organisationer, i företag och i den offentligt förvaltande världen. Denna process och linje som Centerpartiet är pådrivande inom utmynnar nu i ett arbete som, med federalismens principer som ram, ger en klar och tydlig inriktning: samhällets organisationer skall utgå från individen och beslut skall fattas så nära människan som praktiskt och organisatoriskt är bra.
Socialdemokratins ansats är en annan. Tron på centralisering och koncentration är vägledande inte bara i omorganisationen av domstolsväsendet och tingsrätterna, utan även i andra sammanhang som sammanläggning av skatteverksorganisationen och i synen på specialistsjukvården. Centrala och storskaliga lösningar gärna med stor samhällsapparat är huvudlinjen. Synsättet är föråldrat i ett modernt och rörligt samhälle.
Att sätta det offentligas organisation före individens service och behov skapar nu och i framtiden konflikter och klagomål på bristande delaktighet och måluppfyllnad.
Ineffektivitet och storskalighet kostar pengar. I en nyligen presenterad rapport från ECB konstateras att länder med stor offentlig verksamhet har betydande effektivitetsbekymmer. Sverige finns långt ned på denna effektivitetsrankinglista.
Koncentrationen av domstolsverksamhet och nedläggning av de mindre tingsrätterna har planerats en längre tid. Successivt har utförsäljning av tingsrättsbyggnader skett utan att underhåll säkerställts i avtal. Arbetsuppgifter som inskrivningsärenden i fastighetsfrågor och bouppteckningshantering har flyttats till andra myndigheter. Ärendehanteringar som lokalt fungerat ypperligt med personlig service och lokal kännedom har försvunnit. Det mänskliga samhället ersätts med centrala telefonsvarare och anonyma handläggare.
Ett fungerande lokalt samhälle behöver ett antal grundfunktioner. I detta samhälle ingår en hel rättsvårdande enhet, vilken inkluderar den lokala tingsrätten. Ett samhälle har utifrån medborgarens/människans horisont att visa legitimitet genom att skapa förståelse för den gemensamma rättsordning vi tillsammans bestämt att leva inom. Utan en acceptans för samhällets regler kommer vi att sakta röra oss åt fel håll. Den acceptans vi här talar om skapas inte genom centrala stora enheter där juridiska experter tillsammans värderar och dömer i ett alltmer komplext system. Förankringen hos människor skapas istället i den miljö där förståelse för rättsvårdande myndigheter, lagar och förordningar kryddas med klokhet och sunt förnuft.
Regeringen har vägrat ta till sig de signaler som finns i genomförda utredningar, vilka pekar mot att det kan finnas alternativa vägar med lokal förankring för att organisera domstolsväsendet. Utbildning, IT-infrastruktur, frivilliga rotationer mellan arbetsplatser, komplettering av arbetsuppgifter, distansarbete m.m. är bara en del av möjliga arbetsformer som med framgång och effektivitet används i andra delar av vårt samhälle.
Planerade nedläggningar av tingsrätter i Lindesberg och Karlskoga samt andra tingsrätter runt om i landet måste avbrytas. En ny modernare och mer medborgarinriktad syn på organisation av viktiga samhällsfunktioner måste till.
Regeringens bristande förmåga att hantera domstolsorganisationen bör markeras genom att riksdagen ges beslutanderätten vad gäller organisationen av domstolsväsendet. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 2 oktober 2003 |
|
Anders Larsson (c) |