Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen upprättar en strategi för hur rekryteringen av poliser till glesbygdsområdena skall intensifieras.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förlägga polisutbildning till Högskolan i Gävle.
En fungerande rättsordning är oumbärlig för ett gott samhälle. Rättsväsendet måste utvecklas så att det kan möta morgondagens behov och påfrestningar och garantera medborgarna rättstrygghet i ett internationaliserat samhälle. I ett gott samhälle överförs de demokratiska värdena och värderingarna från generation till generation. Utan dessa kommer relationerna mellan människor inte att fungera i vardagslivet. Tilliten och förtroendet måste utgå ifrån att respekten för varje människas unika värde är införlivad hos varje medmänniska. Rättsstatens uppgift är att ge en ram för dessa värden. Den skall syfta till att skapa en samlevnad med trygghet och respekt mellan människor och bidrar därmed också till att upprätthålla samhällets grundvärden.
Nedskärningarna inom rättsväsendet har gått så långt att många ställer sig frågan: Kan man lita på rättsväsendet, lagstiftningen och myndigheterna. Regeringen anför att antalet poliser ska öka med 1 000 per år vilket innebär att utbildningstakten måste öka drastiskt. För år 2002 ökade antalet poliser netto med 29. Beräknad nettoökning för 2003 är inte mycket större. Bland landets poliser är nästan 25 procent 55 år eller äldre. Av hälsoskäl är 500 poliser befriade från nattjänst. Sex procent är sjukskrivna och pensionsavgångarna är stora. Under sommaren 2003 höll 50 polisstationer i landet stängt och runt om i polismyndigheterna är civilanställda varslade om uppsägning. Den samlade bilden ger oss tydliga besked om att det finns stora problem inom polisorganisationen.
Den ekonomiska situationen för rättsväsendet har under flera år varit mycket ansträngd. Detta har fått konsekvenser för verksamheten. Det är angeläget med ett fungerande rättsväsende som har resurser till sitt förfogande för att kunna garantera samhällsmedborgaren säkerhet och trygghet. Kristdemokraterna anvisar därför till polisorganisationen ytterligare 150 miljoner kr för år 2004.
Kristdemokraternas mål är att det ska finnas en närpolis per tusen innevånare. Närpoliserna är viktiga inte minst för det brottsförebyggande arbetet. Närpolisen ska arbeta brottsförebyggande i samverkan med andra aktörer som berörs av eller kan påverka brottsligheten i lokalsamhället.
Antalet poliser i Sverige är för få. I slutet av år 2002 fanns 16 149 poliser. Enligt beräkningar som Rikspolisstyrelsen, RPS, gjort behövs 19 000 poliser för att klara de mål som statsmakterna ställt upp. Kristdemokraterna vill intensifiera polisutbildningen så att antalet poliser år 2008 uppgår till 19 000. För närvarande bedrivs polisutbildning i Solna, Umeå och Växjö. För att ytterligare öka utbildningstakten bör man använda outnyttjade utbildningsplatser vid andra högskolor.
Enligt personalstatistik finns den 30 juni 434 poliser i Gävleborgs län. Andelen poliser 55 år eller äldre är 37,1 procent. Enligt prognos över personallägets utveckling till år 2005 beräknas omkring 50 poliser gå i pension. Den förhållandevis höga medelåldern och pensionsavgångar framöver bidrar till att behovet av nyrekrytering är stort.
Idag är det svårt att rekrytera poliser till glesbygdsområden. Ett sätt att göra det möjligt att få personer i vårt län att söka till polisutbildningen och sedan bli kvar i regionen efter avslutad utbildning vore att låta en del av polisutbildningen läggas ut på Högskolan i Gävleborg. Detta skulle göra det möjligt att öka utbildningstakten utan att för den skulle behöva starta ytterligare en polishögskola med allt vad investeringskostnader det skulle innebära. Det skulle underlätta för människor som bor i regionen att kunna studera på polisutbildning utan att behöva lämna hem och familj. Det skulle också skapa större förutsättningar att få behålla dessa poliser i vårt län efter att polisutbildningen är avklarad. Det skulle även ge Högskolan i Gävle större möjligheter att fortsätta sin breddning och expansion. Vid högskolan finns 6 st institutioner och ca 35 utbildningsprogram och drygt 600 kurser inom ämnesområdena beteendevetenskap, ekonomi, humaniora och samhällsvetenskap, matematik, natur- och datavetenskap, teknik, utbildningsvetenskap och vårdvetenskap. Totalt studerar ca 12 000 studenter vid Högskolan i Gävle. Snabbare än de mer traditionella universiteten och högskolorna har högskolan anpassat utbildningarna till marknadens krav och vågat prova nya undervisningsformer, bl.a. olika former av distansutbildning.
Gör det möjligt att omgående lägga ut polisutbildning på Högskolan i Gävle.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Ragnwi Marcelind (kd) |