Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om mer resurser till polisverksamheten.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om startandet av en polisutbildning i Karlstad.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om omskolning av tullare till gränspoliser.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nedläggning av tingsrätterna i Arvika, Kristinehamn och Sunne.
Runtom i landet har polisen och till polisverksamhet kopplade verksamheter stora ekonomiska problem. Det kommer regelbundet larmrapporter från flera områden inom polis och rättstrygghet. Detta är mycket oroande. Rättstryggheten och lag och ordning är grunden för ett demokratiskt samhälle. Vetskapen om att det finns poliser i närheten som kommer när något brottsligt inträffar och att detta hanteras på ett snabbt ett bra och ett rätt sätt är en trygghet som alla i detta land har rätt att kräva. ”Vad gör du för vår trygghet?” är en fråga som vi politiker ställs inför på de flesta offentliga möten som vi deltar i. Konsekvenserna blir förödande om inte medborgarna känner trygghet i vardagen. I Värmland, inte minst i gräns/glesbygdskommuner som Eda, Årjäng samt Sunne och Torsby, märks nedrustning av polisens verksamhet på ett tydligt och farligt sätt. Till exempel har rån skett mitt på dagen i både Årjäng och Charlottenberg, båda gångerna dubbelrån med ca 20 minuters arbetstid (rånartid) i lugn och ro för rånarna. De senaste händelserna i Arvika, situationen i Munkfors och Hagfors är skrämmande och inte minst beträffande hot mot invandrare och brottsoffer. Brottsofferjourens, ofta frivilliga, arbetare är översköljda av kontakter från bekymrade människor i otrygghet.
Neddragningar som krävs bland civilanställda medför att man först minskar annan personal än polisen, vilket medför att polispersonal får utföra uppgifter som tar tid från det som polisen egentligen har till uppgift att göra, som t.ex. mer kontorsarbete, eller chaufförer för transporter som tar tid från det polisiära arbetet. I Värmland är bristen och ålderssammansättningen inom poliskåren besvärande. Åtgärder måste vidtas.
Därför föreslås att en polishögskola startas i Karlstad med anknytning till universitetet, Räddningsverkets verksamhet och de försvarsetableringar som finns i Karlstad. Karlstad är en profilstad vad gäller räddning och skydd. Även Pliktverkets verksamhet i Karlstad måste räknas in i fördelarna för rekryteringen till polisyrket. Erfarenheter visar att där en utbildning finns blir också rekryteringsmöjligheterna bättre.
Polis och rättsväsende behöver stärkas ekonomiskt, så att denna negativa utveckling inte fortsätter. Fler poliser behöver utbildas och komma ut i tjänst. Fler civila behöver anställas till icke polisiära uppgifter inom polisväsendet.
En reserv av välutbildade gränsövervakare är tullarna vid gränsstationerna, både till sjöss och på land ut emot alla landets gränser. Här aviserar Tullverket nu avsked av många hundra tullare eller erbjuder förtidspension. Detta måste vara ett helt fel sätt att lösa Sveriges behov av mer säkerhet. Tullverksamheten övergår troligen i mer databaserad handläggning av skattehantering (tullindrivning), vilket man får anse vara positivt. Då ges ju möjligheten att använda denna personal till just den uppgift som var meningen vid deras utbildning, alltså att vara gränskontrollanter för varor, människor och djur. Därför bör det omgående vid t.ex. vid den i denna motion föreslagna polisskolan i Karlstad eller vid annan utbildning skapas ett omskolningsprogram för tullare att konverteras till gränspoliser med utökade befogenheter, lika dagens övriga polis men vara specialiserade på gränskontrollen, som de redan är ifrån deras tidigare utbildning till tullare.
Neddragningen av tingsrätter är också en faktor som medför större otrygghet och mer rädsla för rättssäkerheten i Värmland med flera län. Därför motsätter sig Folkpartiet neddragningarna av tingställen, som ett led i en förbättring av rättssäkerheten i Sverige och Värmland. Befintliga tingsrätter i Arvika, Kristinehamn och Sunne måste därför bevaras.
Stockholm den 3 oktober 2003 |
|
Runar Patriksson (fp) |