Motion till riksdagen
2003/04:Ju322
av Lennart Klockare och Lars U Granberg (s)

Registrering av DNA


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om registrering av DNA.

Motivering

Att alla människor ska kunna känna sig trygga är en viktig grund för vårt välfärdssamhälle. Förebyggande av och kampen mot brottslighet är därför ett viktigt mål för politiken. Idag är brottsligheten alltmer våldsam och hänsynslös, och den har blivit alltmer internationell. Vi kan se att det ökade våldet även leder till alltfler mord.

DNA-tekniken gör att det går att binda en gärningsman säkert till ett visst brott. I Sverige registreras DNA för personer som dömts till mer än två års fängelsestraff. För många våldsverkare börjar den brottsliga banan med mindre brott, men alltmer blir allt grövre med tiden. Om DNA-prover skulle finnas registrerade och därmed bidra till att en brottsling döms redan för ett mindre brott, skulle det kanske stoppa den fortsatta brottsligheten. Risken att bli fälld skulle förhindra personen från att begå fler brott.

För att fler brott blir uppklarade måste gränsen för registrering av DNA sänkas i jämförelse med dagens regler. Många anser att det är integritetskränkande att DNA finns registrerat. Mot denna invändning står offrens, anhörigas och samhällets krav på att brottet kan lösas och att gärningsmännen kan ställas inför rätta. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att DNA-tekniken också friar den oskyldige från misstanke. Om fler vardagsbrott kunde lösas med hjälp av DNA-tekniken, skulle det stärka människors tro på vårt rättssystem och öka tryggheten i samhället.

Polisdatautredningen, som hade i uppdrag att göra en översyn av polisregisterlagstiftningen, föreslog inga ändringar i nuvarande regelverk om DNA- register. Rikspolisstyrelsen ansåg i sitt yttrande att gränsen för registrering i DNA-registret skulle sänkas till brott som har fängelse i straffskalan. Det är angeläget att regeringen nu ser över lagstiftningen så att DNA kan registreras vid återfallsförbrytelser och vid kortare fängelsestraff än vad som gäller idag.

Stockholm den 30 september 2003

Lennart Klockare (s)

Lars U Granberg (s)