Motion till riksdagen
2003/04:Ju314
av Tina Acketoft (fp)

Försäljning av sexuella tjänster


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning av möjligheterna att kriminalisera både säljare och köpare av sex.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att öka samhällets stödinsatser för integrationen av prostituerade.1

1Yrkande 3 hänvisat till SoU.

Motivering

Sverige blev ett föregångsland när vi beslutade att kriminalisera köp av sexuella tjänster. Lagen debatterades flitigt både före införandet och under införandet. Fortfarande idag går debattens vågor ibland höga. Ingen av alla de utvärderingar som gjorts pekar på ett entydigt svar om vad lagen har inneburit för den svenska sexmarknaden. Det är dock troligt att lagen verkar avskräckande på en del kunder, på hallickar och på dem som smugglar människor för sexuell handel. Det är helt enkelt ”jobbigt” att inte få arbeta ostört i Sverige.

Det fanns ett antal grunder för varför enbart köparen av sexuella tjänster kriminaliserades i den s.k. sexköpslagen. Den populäraste av förklaringarna har nog varit att man inte ytterligare vill göra kvinnan till offer genom att på detta sätt även göra henne (i den absoluta majoriteten av fall är säljaren kvinna) till kriminell. Att logiskt och pedagogiskt förklara varför det bara är sexköparen som anses öka handeln och marknaden för sex, är dock svårt. Sexköpslagen ter sig något ”haltande” i allmänhetens ögon, enligt vittnesmål från bl.a. polismyndigheten. En utredning om möjligheten att kriminalisera även försäljning av sexuella tjänster bör genomföras.

Att prostitution inte är ett jobb man väljer utan ett visst mått av tvång, är uppenbart för de flesta. De flesta prostituerade har en bakgrund som inte har gett dem en reell möjlighet att utvecklas och kunna skapa sig möjligheter för ett mer ”normalt” liv. För att komma tillbaka efter prostitution krävs en stor insats från samhället oavsett om man anses kriminell eller inte. Precis samma regler och insatser som gäller för integrationen av andra kriminella till ett icke kriminellt liv ska gälla för denna grupp.

Stockholm den 2 oktober 2003

Tina Acketoft (fp)