Motion till riksdagen
2003/04:Ju280
av Hans Backman (fp)

Tingsrättsorganisationen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att planerna på att slå samman tingsrätterna i Bollnäs, Hudiksvall och Sandviken med Gävle tingsrätt skall stoppas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att innan några som helst större ingrepp får ske i domstolsorganisationen så måste en total genomgång av hela domstolsväsendets organisation och framtid göras.

Motivering

Jag är oroad över den avlövning rättssamhället är utsatt för. Statsmakternas cen­tralistiska syn på rättsfrågor kan ge följder som är allvarliga och långtgående. Vi har sett åratal av nedskärningar inom domstolarnas verksamhet samtidigt som ständiga omorganisationer och försöksverksamheter har pågått. Nu finns ett förslag från Domstolsverket att antalet tingsrätter bör halveras till 2010. Domstolsverkets förslag innebär att tingsrätterna i Bollnäs, Hudiksvall och Sandviken slås ihop med Gävle tingsrätt. Fördelarna med att lägga samman dessa tingsrätter är dock tveksamma. De förefaller bygga på en allmän föreställning om att ”större alltid är bättre”.

En statliga utredning har utvärderat de under 1999–2002 gjorda sammanslagningarna av ett antal tingsrätter. Utredningen utmynnar i att arbetet med att skapa större tingsrätter bör fortsätta. Detta trots att utredningen inte visar att större enheter medför kvalitetshöjningar eller andra fördelar. Närheten till tingsrätten försämras och lokalkännedomen försvinner. De ideellt och lokalt arbetande vittnesstöden, kvinno- och brottsofferjourerna får det mycket svårare. Nämndemännen får längre resor. Jag anser därför att planerna på samman­läggning av tingsrätterna i Gävleborg ska stoppas.

Domstolsverket har redan aviserat ett flertal nya sammanläggningar. När utredningen nu kan tyckas ge klartecken för fortsatta sammanläggningar ser jag en stor fara i att regeringen följer Domstolsverket och nya stora enheter skapas. Regeringen måste visa mycket tydligare skäl för fortsatta sammanläggningar. Särskilt som domare och övrig anställd personal framfört att man inte tror på större tingsrätter. Det är viktigare att satsa på tingsrätternas inre organisation.

I Sandviken skulle man t.ex., vilket Tillväxtkontoret i Sandviken framfört, kunna inleda ett samarbete mellan tingsrätt och polis för att genom utnyttjande av lokaler skapa en billig och säker lösning. Tillväxtkontoret pekar på säkerhets- och arbetsmiljöfrågorna som viktiga för en fortsatt lokalisering av tingsrätten i Sandviken. Kvarteret med tingsrätt och polishus är integrerat och lättbevakat. En förbindelsekulvert finns redan och med lokal anpassning av polishuset ges möjlighet till ett skyddshäkte som kan fungera för en större region. Det finns också möjlighet att bygga en skyddssal.

Efter flytten av åklagarmyndigheten och andra lokalanpassningar står redan ett våningsplan i polishuset tomt. En flytt av tingsrätten skulle ställa ytterligare lokaler tomma i kvarteret. Samtidigt räcker inte häktet i Gävle till utan det skulle behövas en utbyggnad antingen av polishuset i Gävle eller fängelset i Bollnäs. Från Sandvikens kommun räknar man med att det är en billig lösning att behålla tingsrätten i Sandviken och ändra befintliga lokaler istället för att flytta.

När det gäller Bollnäs och Hudiksvalls tingsrätter måste man förutom de sak­skäl som talar emot sammanläggning, också räkna med de kostnader som upp­står när de som arbetar och är kallade till rätten ska resa längre sträckor. Dessutom måste man räkna in de kostnader som uppstår på längre sikt, när Bollnäs och Hudiksvall riskerar att förlora kompetent folk som flyttar från orterna för att få närmare till sitt arbete.

Jag är också övertygad om att det går att skapa flexibla lösningar när det gäller domarkarriären samt kompetensutveckla såväl domare som annan personal utan att skapa stora otympliga enheter. Jag anser att tingsrätternas lokala förankring är ytterst betydelsefull för upprätthållandet av rättsskipningen.

Mot bakgrund av ovanstående anser jag att innan några som helst större ingrepp får ske i domstolsorganisationen så måste en total genomgång av hela domstolsväsendets organisation och framtid göras. Om inte en sådan genomgång görs så finns risken att nuvarande förslag kan leda till att godtyckliga nedläggningar och sammanslagningar som saknar både helhetssyn och verklighetsförankring genomförs. Detta vore allvarligt eftersom det är viktigt att medborgarna i hela landet garanteras tillgång till domstolar inom rimligt avstånd.

Stockholm den 30 september 2003

Hans Backman (fp)