Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vikten av ett ökat fokus på forskning kring männen i fall av våld mot kvinnor.
Varje år tar polisen emot 2000 anmälningar om misshandel av kvinnor. Sjuttio procent av kvinnorna misshandlas av en man de känner, ibland med dödlig utgång. Enligt Brottsoffermyndigheten visar en analys att minst sexton kvinnor mister livet årligen i Sverige på grund av våld från en man som de har, eller har haft en nära relation till. Det innebär att omkring en kvinna var tjugonde dag misshandlas till döds, eller till och med mördas. Statistik från BRÅ har visat på ännu högre siffror.
Ofta är detta våld av sexuell karaktär. Sexuellt våld kan ha många syften, från att tillfredsställa sexuella behov eller agera ut hat, till att trycka ner kvinnor. Vad de har gemensamt är att de är oacceptabla uttryck för ojämlika maktförhållanden mellan kvinnor och män.
Våld mot kvinnor är ett mångfacetterat problem som kräver en helhetssyn vad gäller kunskap och insatser. Ofta fokuserar forskning och annat arbete mot mäns våld mot kvinnor på kvinnorna och inte på männen. För att fullt ut förstå den problematik som dessa övergrepp innefattar är det viktigt att en helhetssyn appliceras också på forskningen.
Det har ofta ansetts självklart att forska på hjälpåtgärder för kvinnor som misshandlas medan lite eller ingen forskning läggs ner på männen, som är huvudaktören i 90 procent av alla fall. För att justera vår bild av dessa övergrepp, och vad som ligger bakom dem, bör det till ett ökat fokus på männens roll i fall av våld och övergrepp mot kvinnor.
Stockholm den 25 september 2003 |
|
Hillevi Larsson (s) |
Britt-Marie Lindkvist (s) |