Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring av 24 kap. brottsbalken i enlighet med vad i motionen anförs om ekologiskt nödvärn.
Riksdagen begär att regeringen lämnar förslag på ändringar i relevant lagstiftning enligt vad i motionen anförs om samvetsvägran.
De allmänna grunderna för ansvarsfrihet, 24 kap. brottsbalken, bör kompletteras så att försök att avvärja ett pågående eller överhängande ingrepp i känsliga naturmiljöer faller in under den så kallade nödvärnsrätten. Det kan handla om att hindra skogsavverkning genom att kedja fast sig i träd, förhindra anläggandet av en gruva genom att hindra arbetets utförande eller hindra ett vägbygge genom att slå upp tält framför maskinerna. Givetvis ska inte denna nödvärnsprincip få legitimera våld mot människor och djur, eller skadegörelse på annans egendom.
Det är också viktigt att ha rätten att samvetsvägra. Det bör införas bestämmelser som gör det möjligt att utan påföljd vägra utföra visst arbete. Om man beordras utföra arbetsuppgifter som föranleder att man riskerar liv eller hälsa för sig själv eller annan, begår lagöverträdelser, sprider massförstörelsevapen eller gift, plågar djur eller skadar känsliga miljöer ska man ha rätten att vägra utföra arbetsuppgiften. Man bör även kunna åberopa samvetsvägran om man t.ex. vägrar utföra en arbetsuppgift som direkt eller indirekt kan främja rasistiska eller andra hatgruppers verksamhet. Här kan t.ex. nämnas den posttjänsteman som före valet 2002 vägrade dela ut valreklam/information från ett parti som förknippas med rasistiska åsikter. Tilliten till människans vilja att göra rätt måste bygga på att människor inte skall behöva påräkna konsekvenser när de handlar etiskt och principiellt i överensstämmelse med den allmänna uppfattningen om vad som är ”rätt och riktigt” (i en djupare mening). I betänkande Ju10 från riksdagsåret 2002/03 anför justitieutskottets majoritet att det enligt gällande lagstiftning inte torde vara möjligt att påtvinga någon att utföra en arbetsuppgift som innebär en lagöverträdelse. Det må vara riktigt, men som argumentationen ovan visar handlar det här om en så kallad flytande skala och vi menar att det är nödvändigt att införa rätten till samvetsvägran för att ge människor möjlighet att vägra utföra arbetsuppgifter som de ovan beskrivna.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Gustav Fridolin (mp) |
Yvonne Ruwaida (mp) |