Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovsstyrd sjöpolisverksamhet.
Många människor känner stor oro och rädsla för att drabbas av brott. Att bli utsatt för brott innebär allvarlig kränkning för dem som drabbas. Det är lätt att sätta sig in i hur människor känner. Under senare år har den dystra bilden blivit dels att det inte finns poliser som kan rycka ut när brott har begåtts, dels att allt för många brott aldrig klaras upp. Av närpolisreformen, som var en god tanke i början av nittiotalet, har det blivit nästan ingenting. Det förebyggande arbetet har av resursskäl prioriterats ner. Strax efter reformens genomförande gick arbetet i riktning mot centralisering i form av länspolismyndigheter och länskommunikationscentraler. Idag talas det om en nationell polis och i spåren av detta sätts olika typer av polisverksamheter mot varandra. Under förra året fattades beslut om nedläggning av ett antal polisstationer och avveckling av sjöpolisverksamhet. Den organiserade sjöpolisverksamheten är i och med detta avvecklad i stora delar av landet. Det är bara i Stockholms- och Västra Götalandsregionen som den typen av polisverksamhet kommer att finnas i framtiden. Den inspektionsrapport som lågt till grund för Rikspolisstyrelsens beslut om avveckling av delar av sjöpolisverksamheten tog inte någon hänsyn till själva behovet av sjöpolis.
Som exempel kan nämnas Södermanland och Östergötland där det finns drygt 21 500 öar, varav ca 704 är bebyggda och drygt 115 av dem är bebodda. Under sommaren ökar befolkningen med fyra till fem gånger den bofasta befolkningen. I vissa skärgårdskommuner femdubblas invånarantalet under sommarmånaderna. Ett flertal av dessa människor vistas i skärgården. Här finns behov av både ordningsövervakning och brottsbekämpning samt förebyggande arbete.
Under säsongen 2002 finns 357 redovisade aktiviteter från sjöpolisens sida i Södermanlands och Östergötlands skärgårdar. En relevant fråga att ställa sig är hur många av dessa aktiviteter som blivit genomförda om det saknats polis. Sjöpolisen ökar sjösäkerheten genom att bl.a. genomföra båtkontroller, upptäcka båtfylleri, minska tillgreppsbrotten, övervaka brott mot miljöbalken, etc.
En följd av Rikspolisstyrelsens beslut om avveckling av delar av sjöpolisverksamheten är att sjösäkerheten försämrats eftersom möjligheten att upptäcka felbeteenden och båtfylleri omöjliggjorts. För att människor skall känna sig trygga och ha en bibehållen tilltro till rättsväsendet spelar polisen en viktig roll. Ett övergripande mål måste vara att polisen ska vara synlig och närvarande. Det är också väl känt att risken att åka fast är den enskilt viktigaste brottsavhållande faktorn. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att verka för behovsstyrd sjöpolisverksamhet.
Stockholm den 30 september 2003 |
|
Liselott Hagberg (fp) |