Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändring av ordet ”medling” i lagen om medling med anledning av brott.
När det gäller själva lagen om medling avses att en gärningsman och ett brottsoffer möts tillsammans med en opartisk person med anledning av ett brott för att tala om brottet. Syftet med mötet är främst att gärningsmannen skall få ökad insikt om brottets konsekvenser och att brottsoffret skall ges en möjlighet att bearbeta sina upplevelser av brottet.
Det är sannolikt en nyttig erfarenhet, främst för gärningsmannen, att ha en direkt konfrontation med den person som blivit utsatt för det brott han har begått. Det kan också vara befriande för den utsatte att se och tala med gärningsmannen efteråt.
Målet är att finna en situation som ger brottsoffret upprättelse samtidigt som gärningsmannen tillrättavisas och får insikter i konsekvenserna av sitt brott. Brottsoffer och gärningsman möts öga mot öga.
Dock är ordet ”medling” för mötet mellan brottsoffer och förövare enligt vår mening malplacerat. Enligt Nordstedts stora svenska ordbok betyder verbet medla att ”söka åstadkomma överenskommelse eller försoning mellan tvistande parter”.
Svenska Akademiens ordlista visar att verbet medla står för ”verka för förlikning; mäkla”, dvs. sådant som vi allmänt förknippar med att båda sidor i en konflikt måste ge med sig något för att nå samförstånd.
Det offer som blivit utsatt för en våldshandling, eller vars hem blivit skövlat är sannolikt inte berett, på att vare sig förhandla eller bli överens med gärningsmannen, vilket ordet ”medling” ju står för. Det som lagen handlar om, nämligen en konfrontation där gärningsmannen både tillrättavisas och får nya insikter samtidigt som han får stå för vad han gjort, är ingen medling där offret skall ”ge med sig” på något eller där gärningsmannen också gör det. Det är ett allvarligt syftande möte mellan två parter, men ingen medling i ordets rätta betydelse.
Lagtexten bör därför ändras så att ordet medling ersätts av något mer regelrätt.
Stockholm den 26 september 2003 |
|
Magdalena Andersson (m) |
Ulla Löfgren (m) |