Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om större möjligheter för polisen att införa uppgifter i DNA-registret (personregistret).
Hösten 2002 motionerade jag om större möjligheter för polisen att lägga in uppgifter i DNA-registret. Motionen avslogs, även om utskottet höll öppet för kommande överväganden. Aktuella händelser har nu fört fram frågan om DNA-registret i offentlighetens ljus.
Till bakgrunden hör att den tekniska utvecklingen har medfört tidigare okända möjligheter att lösa brott genom DNA-analys. Lagstiftningen hindrar dock polisen att effektivt utnyttja den nya tekniken. Enligt lagen får ett DNA-register innehålla uppgifter om resultat av DNA-analys som har gjorts under utredning av ett brott som avser personer som har dömts för
ett sådant brott mot en persons liv eller hälsa, personlig integritet eller säkerhet som avses i 3, 4, 6, 8, 12 eller 17 kap. brottsbalken, om brottet kan leda till fängelse i mer än två år,
ett allmänt brott som avses i 13 kap. brottsbalken om brottet kan leda till fängelse i mer än två år eller
försök, förberedelse, stämpling, anstiftan eller medhjälp till ett sådant brott som avses i 1 eller 2.
En person måste med andra ord ha dömts till fängelse i mer än två år för brott enligt ovan innan uppgifterna får läggas in i DNA-registret (personregistret).
Det går naturligtvis inte att bortse från de integritetsrisker som ligger i ett alltför omfattande register. En rimlig avvägning kan vara att utöka de nuvarande möjligheterna så att de personer som dömts till fängelse införs i DNA-registret.
Stockholm den 26 september 2003 |
|
Nils Fredrik Aurelius (m) |