Motion till riksdagen
2003/04:Ju235
av Viviann Gerdin (c)

Centraliseringen av tingsrätterna


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att riksdagen skall besluta hur tingsrätterna skall organiseras.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att medborgarperspektivet skall väga tungt vid organisation av våra domstolar.

Motivering

Regeringen fortsätter sin centraliseringspolitik av rättsväsendet genom att föreslå avveckling av en eller flera tingsrätter i Värmlands län. Regeringens argument för att avveckla de små tingsrätterna bygger på felaktigt dragna slutsatser. Det finns ingen garanti för att centralisering av rättsväsendet skulle öka effektiviteten och rättssäkerheten. De små tingsrätterna i Arvika, Sunne och Kristinehamn har visat sig vara mycket effektiva och även hållit en hög kvalitet precis som tingsrätten i Karlstad.

Enligt förslaget ska dessa tingsrätter nu slås samman med Karlstads tingsrätt, därutöver ska det finnas två s.k. tingsställen som Domstolsverket ska besluta om. Ett tingsställe innebär att det finns en lokal men ingen fast stationerad personal, ett ytterligare steg för total avveckling av den dömande verksamheten utanför de större städerna. Närhet till domstolen har bevisligen främjat effektivitet, nu befaras att fler inställda förhandlingar kan komma att öka, särskilt i brottmål, om de geografiska avstånden ökar.

Att kvaliteten i den dömande verksamheten skulle förbättras endast för att det är fler domstolsanställda som vistas i samma hus är ett dåligt argument. Stockholms alltför stora tingsrätt har skapat problem, regeringen har insett problematiken och föreslagit förändringar för att skapa mindre enheter. Det är även viktigt att betona medborgarperspektivet när domstolarna ska organiseras, eftersom de har en särställning jämfört med andra organ i samhället. Det handlar om människors rättssäkerhet.

Det är mycket olyckligt att domstolsväsendets organisation ständigt ska diskuteras, det bidrar självfallet till att färre juridikstuderande väljer domaryrket.

Men trots hotet om nedläggning av tingsrätter i Värmland så har det ändå inte varit svårt att rekrytera kompetent personal till Arvika, Sunne och Kristinehamn. Jag vill med detta avvisa påståendet om svårigheter att upprätthålla kvaliteten vid de mindre tingsrätterna.

De mindre tingsrätterna med få personal kan vara sårbara, men detta kan lösas enligt förslag om ökad personalrörlighet mellan tingsrätterna. För optimal flexibilitet och effektivitet måste även samarbetet utvecklas för att lösa de mer komplicerade målen inom länet.

Domstolsväsendet är demokratins ryggrad, den lokalt dömande verksamheten motverkar också anonymitet och ger offentlighetsprincipen ett reellt innehåll.

Beslut om hur domstolsväsendet ska vara organiserat i vårt land är av stort intresse för medborgarna i vårt land, därför ska beslutet fattas av de folkvalda i riksdagen.

Stockholm den 24 september 2003

Viviann Gerdin (c)