Motion till riksdagen
2003/04:Ju215
av Ragnwi Marcelind (kd)

Skyddssystem för hotade personer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att polismyndigheterna utvecklar funktionerna för mottagning av larm så att alla som utsätts för hot enkelt kan larma polis antingen via GPS eller via speciellt kortnummer.

Motivering

Sedan den 1 september är det nya larmsystemet för hotade personer i Uppsala län i drift. Systemet innebär att den hotade – som oftast är kvinna – slipper särskild larmutrustning. Den egna mobiltelefonen, eller en lånetelefon från polisen, är allt som krävs. Telefonen förses med kortnummer till larmcentralen i Karlstad. När samtalet tas emot ser larmoperatören samtidigt på sin skärm personuppgifter om den hotade – adress, typ av hot, gärningsman och andra viktiga uppgifter. Samma information sänds även till Uppsalapolisen, som beslutar om åtgärd, exempelvis att sända en patrull till platsen. Allt förutsätter dock att den som larmar vet, eller vågar säga, var hon befinner sig, om hotet sker utanför hemmet. Med den nya modellen kan polisen snabbare än tidigare förse hotade med larm. Dessutom är den nya modellen billigare för myndigheten än de särskilda larmtelefonerna. Ännu är bara några få personer i Uppsala län anslutna till det nya systemet, men det kommer i framtiden att omfatta de flesta av de 35–40 personer som bedöms ha behov av larm. I vissa fall kommer dock nuvarande system att användas, exempelvis en GPS-utrustad mobiltelefon där polisen också kan avläsa positionen hos den som larmar. Larmen är avsedda att användas under kortare tid, då skyddsbehovet anses särskilt stort. En misshandlad eller hotad kvinna löper till exempel störst risk att utsättas på nytt de första veckorna efter polisanmälan.

I Sydkorea och Japan har det redan sålts långt över tio miljoner mobiltelefoner med

inbyggd GPS. De positioneringstjänster mobiloperatörer i Sverige erbjuder redan i dag bygger på positionering via mobilnätens egna basstationer. Problemet är bara att den positioneringstekniken inte är tillräckligt exakt för många potentiellt stora mobila tjänster. För säkerhetssystem krävs den mycket exakta positionering man i dag bara kan få via det satellitbaserade GPS-systemet.

Det närmaste året kommer allt fler mobiltelefoner i Sverige att vara utrustade med GPS, vilket möjliggör en exakt bestämning av den hotades position. Inom några år kommer samtliga mobiltelefoner att ha denna positioneringsfunktion och tillgång till kartor. Det är därför av vikt att polismyndigheterna utvecklar funktionerna för mottagning av larm så att alla som utsätts för hot enkelt kan larma polis antingen via GPS eller via speciellt kortnummer. Därigenom ökar tryggheten för det stora antal personer som i olika sammanhang hotas. Användningen av denna nya teknik är därtill brottsförebyggande.

Stockholm den 23 september 2003

Ragnwi Marcelind (kd)