Motion till riksdagen
2003/04:Ju15
av Johan Pehrson m.fl. (fp)

med anledning av prop. 2003/04:74 Fortsatt giltighet av 1952 års tvångsmedelslag och lagen om hemlig kameraövervakning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen skall återkomma med lagförslag om en permanent tvångsmedelslag och en permanent lag om hemlig kameraövervakning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att snarast tillsätta en heltäckande integritetsutredning i form av en parlamentarisk kommitté.

Motivering

Tvångsmedelslagen från 1952 har varit i kraft i över 50 år. Lagen är dock allt­jämt tidsbegränsad och har förlängts upprepade gånger – nu är det åter dags för en förlängning fram till utgången av år 2007. Detsamma gäller lagen om hemlig kameraövervakning som gällde först till utgången av 1996 och därefter har förlängts fyra gånger.

I den aktuella propositionen konstaterar regeringen att det inte finns något som nu tyder på att behovet av regleringen skulle minska ”eller att regleringen under överskådlig framtid skulle utmönstras ur lagstiftningen. Det finns alltså goda argument för att på sikt permanenta de båda lagarna”. Detta skulle, som regeringen påpekar, erfordra ett antal överväganden gällande bl a brottskatalog, särregler samt lagtekniska och systematiska frågor.

Vi menar att det nu är dags att permanenta de båda lagarna som är mycket viktiga ur brottsbekämpnings- och terroristbekämpningssynpunkt. Utredning och spaning gällande grova brott och gällande terrorism måste vara såväl effektivt som rättssäkert.

I nuläget saknas tillräckligt beredningsunderlag för att permanenta de båda lagarna och en tillfällig förlängning av lagarna är därför nödvändig. Vi menar dock att regeringen snarast – allra senast innan utgången av den nya giltighetstiden år 2007 – bör återkomma till riksdagen med lagförslag om en permanent tvångsmedelslag och en permanent lag om hemlig kameraövervakning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

För att granska integritetsfrågorna – inte minst i ljuset av de alltmer förfinade tekniska möjligheterna till övervakning – har vi vid ett flertal tillfällen krävt att en heltäckande utredning gällande integritetsfrågor och tvångsmedel, i form av en parlamentarisk kommitté, snarast bör tillsättas. Utredningen bör även omfatta en samlad översyn gällande syftet med de olika möjligheterna till tvångsmedel och hur väl detta syfte tillgodoses i praktiken.

I regeringens skrivelse 2003/04:36 (Hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning och hemlig kameraövervakning vid förundersökning i brottmål under år 2002) nämnde regeringen att den ”har planer på att tillsätta en parlamentariskt sammansatt kommitté som skall få i uppdrag att bland annat kartlägga, analysera och utvärdera sådan lagstiftning som berör den enskildes integritet.” Det framgick dock inte när regeringen planerar att tillsätta en sådan kommitté. Vi välkomnar regeringens intentioner i denna fråga men då vi anser att det är av betydande vikt att en dylik kommitté tillsätts snarast, föreslog vi i motion 2003/04:Ju11 att riksdagen skulle ge regeringen i uppdrag att snarast tillsätta kommittén. Vi vill återigen, med anledning av den här aktuella propositionen om förlängning av tvångsmedelslagar, betona vikten av att en heltäckande parlamentarisk utredning om integritetsfrågor och tvångsmedel tillsätts. Riksdagen bör ger regeringen i uppdrag att snarast tillsätta en dylik kommitté.

Stockholm den 18 mars 2004

Johan Pehrson (fp)

Torkild Strandberg (fp)

Karin Granbom (fp)

Sverker Thorén (fp)

Cecilia Wigström (fp)