Motion till riksdagen
2003/04:Ju10
av Peter Althin m.fl. (kd)

med anledning av skr. 2003/04:36 Hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning och hemlig kameraövervakning vid förundersökning i brottmål under år 2002


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skyndsamt tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdraget att kartlägga, analysera och utvärdera sådan lagstiftning som berör den enskildes integritet.

Motivering

Regeringen skrivelse är en redogörelse för tillämpningen av bestämmelserna i rättegångsbalken om hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning samt om tillämpningen av bestämmelserna i lagen om hemlig kameraövervakning under år 2002.

Kristdemokraterna menar att det är bra att polisen fått utökade befogenheter på detta område men inser också risken att lagen missbrukas. Varje avlyssning eller övervakning innebär också ett ingrepp på en persons integritet. Detta måste vägas mot den nytta som ingreppet gör eller kan göra. Avlyssning och övervakning får aldrig komma att användas slentrianmässigt utan ska noga övervägas vid varje enskilt tillfälle. Det ska vara tydligt var gränsen går mellan integritetsskydd och brottsbekämpning.

En rättsstat fungerar bara så länge som medborgarna är helt övertygade om att endast de som har begått brott fälls till ansvar och straffas. Det innebär att allmänhetens tilltro till domstolarna är oerhört viktig för rättssäkerheten i landet och på längre sikt också för demokratin. Allmänheten måste tro på att domstolarna i varje fall oftast kommer rätt. Lagarna ska vara klara och tydliga så att man med en rimlig grad av säkerhet kan förutse vad som blir resultatet när de tillämpas.

Hemliga tvångsmedel ska vara användbara på grov brottslighet. De ska inte användas slentrianmässigt. Rättsstatens möjligheter att använda sig av integritetskränkande medel måste vara väl definierade i lagen. Det måste vara klarlagt när de ska få användas. Brottsbekämpningen måste intensifieras men det får aldrig bli ett alltför stort intrång i den enskildes integritet. En eventuell liten vinst för brottsbekämpningen uppväger inte alltid det intrång som kan uppstå i den enskildes integritet. Det är också rättssamhällets och rättsstatens fundament.

Vid all tvångsmedelsanvändning måste en avvägning ske mellan nyttan och graden av intrång i den enskildes personliga integritet. Regeringen skriver att man planerar att tillsätta en parlamentariskt sammansatt kommitté som skall få i uppdrag att bland annat kartlägga, analysera och utvärdera sådan lagstiftning som berör den enskildes integritet. Detta finner Kristdemokraterna är bra men vill nu påskynda tillsättandet av denna kommitté så att den blir verklighet snarast.

Stockholm den 10 december 2003

Peter Althin (kd)

Ragnwi Marcelind (kd)

Ingvar Svensson (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Yvonne Andersson (kd)

Ingemar Vänerlöv (kd)