Motion till riksdagen
2003/04:Fö246
av Cinnika Beiming och Ola Rask (s)

Brandforskning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av svensk brandforskning.

Motivering

I Sverige bedrivs en stor del av brandforskningen genom forskningsanslag från BRANDFORSK, som är statens, kommunernas, försäkringsbranschens och industrins gemensamma organ för att initiera, bekosta och följa upp brandforskning. BRANDFORSK arbetar med 3-åriga FoU-program, varifrån forskare kan ansöka om forskningsanslag.

Det är angeläget att säkerställa att den brandforskning som nu bedrivs i landet också fortsättningsvis kan genomföras. Detta kan göras genom att forskningsorganet BRANDFORSK även i framtiden ges ett ekonomiskt stöd.

Alltsedan tillkomsten av BRANDFORSK, år 1979, har den forskning som avser t.ex. byggnadsverk, brand och miljö, människans roll och beteende, samt anlagd brand, säkerställts genom att staten (som står för 40 % av den totala finansieringen) har kanaliserat stöd till BRANDFORSK genom Byggforskningsrådet, NUTEK/STU och sedan 1988 även Räddningsverket. Rådet och NUTEK upphörde 2000-12-31 med sitt åtagande och ansvaret för denna del överfördes till FORMAS, respektive VINNOVA. Övriga intressenter som finansierar BRANDFORSK gör detta genom att teckna en eller flera andelar för varje 3-årsperiod. Svenska Brandförsvarsföreningen ansvarar för denna ackvisition.

Det är av största vikt att riksdagen säkerställer brandforskningen i Sverige. Skulle statens stöd till BRANDFORSK upphöra kommer övriga intressenters bidrag att upphöra och landet går därmed miste om en fortsatt kunskapsuppbyggnad omkring brand. Konsekvenserna skulle bli allvarliga och förutom att Sverige måste förlita sig på forskningen utomlands får det långtgående effekter.

Stockholm den 6 oktober 2003

Cinnika Beiming (s)

Ola Rask (s)