Motion till riksdagen
2003/04:Fö237
av Solveig Hellquist (fp)

Flygflottiljer och den Europeiska pilotutbildningen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lokalisering av den europeiska stridspilotutbildningen till Sverige, förslagsvis Östersund.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om antalet stridsflygflottiljer i Sverige.

Motivering

I Sverige har vi idag fyra officiella flygflottiljer. Det är F 17 Ronneby i Blekinge, F 7 Såtenäs i Västergötland, F 4 Frösön i Jämtland och F 21 Luleå i Lapp­land. I försvarsbeslutet 2002 pekades dessa fyra ut som våra framtida JAS-flottiljer.

Nu planeras för nästa försvarsbeslut och därför är ”många bollar i luften”. Kanske anses vi framöver klara oss med blott tre, eller rentav endast två, flot­tiljer.

Ett mycket starkt argument för att bevara 4 flottiljer är att Sverige bör anstränga sig för att få den europeiska stridspilotutbildningen till någon av de svenska flottiljerna. Svenska förhållanden är ju så skiftande vad gäller årstider samt ljus och mörker, fjäll och hav, vilket är positivt i utbildningssyfte.

Sveriges försvar blev efter sista försvarsbeslutet mer koncentrerat till ett färre antal garnisonsorter. Östersund är en sådan. Här finns både flyg- och arméförband med mycket fordon och eldkraft samt flera högre militära utbildningar. Totalt finns 1 700 personer i anställningsrullorna. I en sådan hel garnison drar man stor nytta av varandra. Man pratar idag om noder, koncentrationer, som skapar kreativa miljöer. Östersunds garnison är en sådan. Mäng­den officerare skapar en kreativ militär miljö till fördel för försvarskonsten. Dagens militärer vill inte flytta omkring som gamla tiders utan vill som de flesta andra kunna utvecklas och göra karriär utan att ständigt behöva flytta med familjen.

Närheten till de militära högskolorna och det framtida Mittuniversitetet är betydelsefullt ur utbildningssynpunkt. Många utbildningar kan samköras, vil­ket förbilligar för nationen Sverige. Militären är ledande inom ledarskapsutbildning vilket universitetet drar nytta av. Med denna argumentation anser jag att riksdagen bör ge regeringen tillkänna vad som i motionen anförs om att F 4 i Östersund bör vara en bra lokaliseringsort för den europeiska stridspilotutbildningen.

Mycket luftrum och stora övningsområden

Övningsområdenas storlek och lämplighet är av vital betydelse för kvalitén på utbildningen.

I Norrlands inland är det nästan tomt på civilt flyg, vilket ger utmärkta övningsområden. Jämfört med södra delen av landet och Europa så finns här de bästa förutsättningar som tänkas kan. I stora länder som USA, Kanada och Ryss­land ligger nästan alltid flygflottiljerna i ödemarken för att de inte skall hindras i sina övningar av annat civilt flyg och stadsbebyggelse. Det tyska flyg­förband som fick öva på Frösön i våras var entusiastiskt över att för en gångs skull få vrida på ”ratten” och svänga uppåt, neråt och åt sidorna utan att riskera att fara in i grannlandet eller hamna i någon civil flygkorridor. Detta är sannerligen ett starkt argument för Frösöflottiljen och en placering där av den europeiska pilotutbildningen.

Stockholm den 5 oktober 2003

Solveig Hellquist (fp)