Motion till riksdagen
2003/04:Fö235
av Johnny Gylling (kd)

Frivilligverksamheten i försvaret


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att ta till vara frivilligorganisationernas insatser i försvarssammanhang.

Motivering

Försvarsmakten är inne i en besvärlig omställningsperiod. Resurserna räcker inte till för att leva upp till omställningskraven samtidigt som internationella insatser ska öka. I årets budgetproposition kritiseras Försvarsmakten av regeringen för att inte hushålla med resurserna. Försvarsreformen har inte genomförts som riksdagen bestämde i förra försvarsbeslutet, konstaterar regeringen. Den har gått för långsamt och med för låg ambitionsnivå. I ett uttalande från Försvarsdepartementet betonar regeringen med hänvisning till bland annat skattemoralen att det är viktigt att myndigheterna hushållar med de statliga medlen på ett ansvarsfullt sätt. Det kan ses som en kommentar till rapporterna om försvarsledningens vidlyftiga representation. Regeringen an­klagar också försvaret för att på materielsidan ha gjort beställningar för framtiden som kostar mer än man tidigare beräknat.

Det är anmärkningsvärt och ovanligt att regeringen riktar så skarp kritik mot en myndighet i budgetpropositionen.

I ljuset av detta är det värt att notera att många frivilligorganisationer ställer upp till låga kostnader för att fullgöra viktiga uppgifter för samhället. Ett exempel är Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund (FAK) vars uppgift är att hålla Sverige rullande i orostider, dvs rekrytera, utbilda och träna förare till den tunga trafiken inom totalförsvarets civila transportsektor. Utöver att bedriva totalförsvarsupplysning och ett aktivt trafiksäkerhetsarbete utför FAK i fred olika samhällsnyttiga transporter.

FAK, som bildades 1914, är en av de äldsta frivilliga försvarsorganisationerna och består idag av 27 kårer, från Norrbotten i norr till Skåne i söder. Tillsammans har dessa kårer 11 455 medlemmar och närmare 10 000 av dessa har tecknat frivilligavtal, vilket innebär att de är villiga och beredda att ställa upp för att i orostider täcka det utökade behovet av kompetenta förare av tunga fordon.

Det ekonomiska stödet till FAK har tidigare gått via Arbetsmarknadsstyrel­sen (AMS) och ÖCB men ligger nu under den nya Krisberedskapsmyndigheten (KBM). För 2002 erhöll FAK totalt 11,15 miljoner kronor i bidrag för sitt arbete. Försvarsmakten betalade 6,7 miljoner kronor i förseningsavgifter samma år!

Nu skärs bidragen ned till FAK och det blir allt svårare att bedriva verksamheten. Istället borde Försvarsmakten inse att man får betydligt mer för peng­arna om man tar tillvara på engagemanget och viljan att ställa upp för vårt land. FAK är bara ett exempel av många på frivilligorganisationer som gör en stor insats till en liten kostnad.

Stockholm den 4 oktober 2003

Johnny Gylling (kd)